Κύπρος: Ένταση για την προεδρία της Βουλής

Επιβεβαιώθηκαν την Παρασκευή πληροφορίες ότι ο Ζαχαρίας Κουλίας, βουλευτής Αμμοχώστου και ηγετικό στέλεχος του Δημοκρατικού Κόμματος, αντιτίθεται στην υποψηφιότητα του προέδρου του κόμματος Μάριου Καρογιάν, για την προεδρία της Βουλής.

    Δύο στελέχη του κόμματος ανέλαβαν πρωτοβουλία να πείσουν τον κ. Κουλία να συνταχθεί με τους άλλους βουλευτές του ΔΗΚΟ, ενώ ο Μάριος Καρογιάν, με επιστολή του τον κάλεσε να ξεκαθαρίσει όσα ακούγονται αναφορικά
με τη στάση του, στο θέμα της προεδρίας της Βουλής.

    Ο ίδιος ο κ. Κουλίας, που αντιτίθεται σε συμμετοχή του ΔΗΚΟ στην κυβέρνηση, λόγω διαφωνίας με την πολιτική του προέδρου Χριστόφια για το Κυπριακό, αποφεύγει να έλθει σε επαφή με την ηγεσία του κόμματος.

    Ο κ. Καρογιάν ανέφερε, στην επιστολή του προς τον κ. Κουλία, ότι με τη στάση του δημιουργεί μια κατάσταση που διασύρει το κόμμα και τονίζει ότι πρέπει να τεθεί τέρμα στο διασυρμό.

    Η αβεβαιότητα για τη στάση του κ. Κουλία, οδήγησε στη ματαίωση της χθεσινής συνεδρίασης του Εκτελεστικού Γραφείου και της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΔΗΚΟ για επικύρωση της υποψηφιότητας του κ. Καρογιάν.

    Η συνεδρίαση θα πραγματοποιηθεί στη 1 το μεσημέρι, υπό τη σκιά της αβεβαιότητας για τη στάση του κ. Κουλία και ακόμη της παρουσίας του ή μη στη συνεδρία.

    Ενδεχόμενη εμμονή του κ. Κουλία στις θέσεις του δυνατό να οδηγήσει στη διαγραφή του από το ΔΗΚΟ. Η ψήφος του είναι κρίσιμης σημασίας για την έκβαση της ψηφοφορίας, δεδομένης της ισοψηφίας που υπάρχει στη Βουλή μεταξύ συμπολίτευσης και αντιπολίτευσης, αλλά και η διαφωνία του θα δημιουργήσει ρήγμα στο κόμμα σε μια περίοδο προσπαθειών ανασυγκρότησής του μετά την απώλεια εκλογικής δύναμης.

    Ο αντιπρόεδρος του ΔΗΚΟ, Νικόλας Παπαδόπουλο,ς και ο εκ των ηγετικών στελεχών του κόμματος, Χρύσης Παντελίδη,ς ανέλαβαν πρωτοβουλία να πείσουν τον κ. Κουλία να συνταχθεί με τη γενική γραμμή του κόμματος.

    Ωστόσο, ο κ. Παντελίδης απέφυγε να απαντήσει σε ερωτήσεις αν ο κ. Κουλίας μεταπείστηκε. Αντίθετα, με τις απαντήσεις του έδωσε την εντύπωση ότι το θέμα παραμένει, λέγοντας όμως ότι τα προβλήματα στο κόμμα δεν θα αντιμετωπιστούν με τη διαγραφή του Ζαχαρία Κουλία, αλλά αντίθετα η κατάσταση που θα προκύψει θα δυσκολέψει περισσότερο τα πράγματα.

    Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΔΗΚΟ Φώτης Φωτίου δήλωσε ότι μετά τη σημερινή συνεδρία θα ανακοινωθεί και επίσημα η υποψηφιότητα του προέδρου του Κόμματος Μάριου Καρογιάν για την προεδρία της Βουλής, γεγονός που θα οριστικοποιήσει το σκηνικό μονομαχίας μεταξύ Καρογιάν και Γιαννάκη Ομήρου, προέδρου του Κινήματος Σοσιαλδημοκρατών ΕΔΕΚ.

    Αναφερόμενος στο ενδεχόμενο απουσίας του κ. Κουλία από τη σημερινή συνεδρία του ΔΗΚΟ, ο κ. Φωτίου ανέφερε ότι δεν δημιουργείται οποιοδήποτε πρόβλημα, δεδομένου ότι δεν θα διεξαχθεί ψηφοφορία, δίδοντας την εντύπωση πως η απόφαση για την υποψηφιότητα Καρογιάν είναι προειλημμένη.
Keywords
Τυχαία Θέματα