Κύπρος: Εννιά χρόνια από την ένταξη στην ΕΕ

Συμπληρώνονται σήμερα, εννέα χρόνια από την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση με τους επιτυχείς χειρισμούς των Γλαύκου Κληρίδη και Κώστα Σημίτη, παρά την επιμονή πολλών εταίρων ότι έπρεπε να προηγηθεί η λύση του Κυπριακού.

Εξάλλου, τον Ιανουάριο του 2008 η Κύπρος εντάχθηκε στην ευρωζώνη και υιοθέτησε ως νόμισμα της το ευρώ αντί της κυπριακής λίρας.

Η σημερινή

επέτειος βρίσκει την Κύπρο δέσμια στο μνημόνιο και την δανεική σύμβαση, που εγκρίθηκαν χθες με οριακή πλειοψηφία 29 υπέρ, 27 κατά από την Βουλή.

Η χθεσινή απόφαση «σημαδεύει» και τις εκδηλώσεις για την εργατική Πρωτομαγιά.

Η υπουργός Εργασίας Ζέτα Αιμιλιανίδου, διαβεβαιώνει τους εργαζομένους και τους ανέργους, ότι η κυβέρνηση θα εργασθεί άοκνα, μεθοδικά και αποτελεσματικά στο πλευρό τους, με πλήρη σεβασμό στον κοινωνικό διάλογο και τις εργασιακές σχέσεις, ώστε να ανατείλουν καλύτερες ημέρες για την πατρίδα μας.

Σε πρωτομαγιάτικο μήνυμά της, η υπουργός Εργασίας σημειώνει ότι η διαχείριση της πρωτοφανούς κατάστασης στην οποία έχει περιέλθει η πατρίδα μας, έχει τεθεί στο επίκεντρο των προσπαθειών της Κυβέρνησης.

Με την ευκαιρία της Πρωτομαγιάς, κόμματα, με διακηρύξεις τους τονίζουν τη σημασία της ημέρας, ιδιαίτερα στις σημερινές δύσκολες συνθήκες της οικονομικής κρίσης.

Σε διακήρυξή του για την πρωτομαγιά ο ΔΗΣΥ εκφράζει την εκτίμησή του στον εργαζόμενο κυπριακό λαό και στηρίζει τα μέτρα της κυβέρνησης για επανεκκίνηση της οικονομίας.

Το ΑΚΕΛ στη διακήρυξή του αναφέρει ότι «το κεφάλαιο, εκμεταλλεύεται την κρίση για να καταστρατηγήσει κατακτήσεις των εργαζομένων που επιτεύχθηκαν με αγώνες και θυσίες».

ΤΟ ΔΗΚΟ υπογραμμίζει την ανάγκη οι εργαζόμενοι να μη καταστούν «ο εύκολος στόχος όσων προωθούν πολιτικές βαθιάς ύφεσης και σκληρής λιτότητας».

Το ΕΥΡΩΚΟ σε ανακοίνωσή του επισημαίνει ότι οι νεκροί ήρωες των εργατικών αγώνων θα τιμηθούν, «εάν καταφέρουμε ξανά να ανορθώσουμε την οικονομία της Κύπρου».

Το Κίνημα Οικολόγων αναφέρει ότι μέσα στις συνθήκες του μνημονίου η πρωτομαγιά παίρνει ένα άλλο χρώμα και στέλνει πιο δυνατά μηνύματα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα