Κύμα φυγής στη Γερμανία

Αντιμέτωποι με τα υψηλά ποσοστά ανεργίας στο σπίτι, οι νέοι μορφωμένοι Έλληνες τρέπονται σε φυγή στη Γερμανία με μόνη ελπίδα να βρουν μία δουλειά. Αλλά πολλοί δυσκολεύονται να βρουν θέσεις εργασίας, ειδικά αν δεν μιλούν τη γερμανική γλώσσα. Ακόμα και μέλη της ελληνικής κοινότητας στην Γερμανία δυσανασχετούν με τους νεόφερτους.

Όταν τον Οκτώβριο του 2011, το γερμανικό κοινοβούλιο, η Bundestag, ενέκρινε νέο πακέτο δισεκατομμυρίων βοήθειας για την Ελλάδα και άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής

Ένωσης, η Θάλεια Παρασκευά, 24 ετών, αποφάσισε να εγκαταλείψει την πατρίδα της.

Η Θάλεια είχε πάρει πτυχίο στις γραφικές τέχνες στην Αθήνα αλλά δεν μπορούσε να βρει καμία δουλειά λόγω της κρίσης. Οτιδήποτε είναι καλύτερο από την Αθήνα, σκέφτηκε, και έκλεισε εισιτήριο για το Βερολίνο.

Πολλοί Έλληνες, όπως η Θάλεια έκαναν την ίδια κίνηση, παρά την κακή εικόνα της χώρας που επικρατούσε στην Ελλάδα. Περίπου 25.000 νέοι Έλληνες μετανάστες έχουν καταχωρηθεί το 2011, δύο φορές όσες το 2010.

Τα στοιχεία αυτά, λέει ο εμπειρογνώμονας της μετανάστευσης στο Αμβούργο Βασίλης Τσιάνος, δεν περιλαμβάνουν τους μετανάστες που δεν έχουν ακόμα εγγραφεί από τις γερμανικές αρχές.. Οι περισσότεροι είναι οικονομικοί πρόσφυγες με πτυχία: δικηγόροι, μηχανικοί και αρχιτέκτονες.

Η Πηγή Μουρμούρη, η οποία εργάζεται για μια χριστιανική κοινωνική οργάνωση κοινωνικής πρόνοιας στην συνοικία Neukölln, είναι εξοικειωμένη με την αφθονία των περιπτώσεων όπως της Θάλειας Παρασκευά. Ως Ελληνίδα κοινωνική λειτουργός στο Βερολίνο, είναι τώρα σε μεγάλη ζήτηση. Τα παιδιά της ελληνικής κρίσης συνεχώς στρέφονται στο γραφείο της.

Πηγή: Spiegel

Keywords
Τυχαία Θέματα