Κροατία: δάνειο για την καινοτομία

Δάνειο ύψους 20 εκ. ευρώ θα λάβει η Κροατία από την Παγκόσμια Τράπεζα, για τη στήριξη καινοτόμων δράσεων πληροφορικής, στο πλαίσιο του δεύτερου Επιστημονικού και Τεχνολογικού Έργου (STP II).

Το έργο θα στηρίξει καινοτόμες δράσεις ερευνητικών ινστιτούτων, δημόσιων φορέων, επιστημονικών κοινοτήτων και νέων ερευνητών και θα τους δώσει τη δυνατότητα να προετοιμαστούν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο για να απορροφήσουν ευρωπαϊκά κονδύλια, όταν η Κροατία ενταχθεί, τον Ιούλιο, στην Ευρωπαϊκή

Ένωση.

Το δάνειο εκτιμάται ότι θα ενεργοποιήσει ευρωπαϊκά κονδύλια τουλάχιστον 200 εκατομμυρίων ευρώ, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών της Κροατίας Σλάβκο Λίνιτς, στη διάρκεια της τελετής υπογραφής της συμφωνίας.

Σε ανακοίνωση της Παγκόσμιας Τράπεζας επισημαίνεται - μεταξύ άλλων - ότι η εμπειρία από άλλα κράτη - μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης δείχνει ότι η αποτελεσματική χρήση των ευρωπαϊκών κονδυλίων στην έρευνα, την ανάπτυξη και την καινοτομία, οδήγησε σε αύξηση της παραγωγικότητας, καθώς και στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας για άτομα με εξειδίκευση. Πρόκειται για μια δράση με ιδιαίτερη σημασία, καθώς η οικονομική κρίση περιορίζει τις επενδύσεις στον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα.

Από το 1993 και έπειτα, η Παγκόσμια τράπεζα στήριξε 49 έργα εκτιμώμενης αξίας 3,3 δισ. δολαρίων και ενέκρινε 52 πιστώσεις ποσού 70 εκ. δολαρίων για την Κροατία.

Πηγή: ΑΠΕ- ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα