Στην κόψη του ξυραφιού η διαπραγμάτευση

Κρίσιμες οι επόμενες ημέρες για τη διαπραγμάτευση της Ελλάδας με τους εταίρους. Τηλεδιάσκεψη με Μέρκελ και Ολάντ είχε χθες το βράδυ ο πρωθυπουργός για την κατάσταση που διαμορφώνεται στο μέτωπο των διαπραγματεύσεων ενώ είχε προηγηθεί το μήνυμα του EuroWorking Group στην Αθήνα πως εάν δεν κλείσει έως την επόμενη εβδομάδα η συμφωνία τότε
θα χαθούν χρήματα από το τρέχον πρόγραμμα. Παράλληλα στις χθεσινές συζητήσεις του Brussels Group οι οποίες θα συνεχιστούν σήμερα, σύμφωνα με κοινοτικές πηγές δεν υπάρχει πρόοδος καθώς οι δύο πλευρές επιμένουν στις θέσεις τους. Τόνιζαν ότι μια έκτακτη συνεδρίαση του Eurogroup δεν προβλέπεται προς το παρόν καθώς υφίστανται ακόμα αποκλίσεις στα δημοσιονομικά, τις συντάξεις, την αγορά εργασίας, τη δημόσια διοίκηση και μια σειρά από άλλους τομείς.

Η Ελλάδα χρειάζεται μια παρέμβαση στο υψηλότερο πολιτικό επίπεδο. Οι διαπραγματεύσεις στις Βρυξέλλες δεν θα φθάσουν σε τελική συμφωνία, δήλωσε ο επικεφαλής της πολιτικής ομάδας διαπραγμάτευσης Ευκλείδης Τσακαλώτος στον Guardian.

Την ίδια ώρα ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς μιλώντας στο pressproject.gr άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να περιληφθούν σε αυτή τη φάση και παρεμβάσεις για το ασφαλιστικό, ενώ χαρακτήρισε αυτονόητη την επιβολής κομματικής πειθαρχίας για την ψήφιση της συμφωνίας.

Διαψεύδει την ίδια ώρα το ΔΝΤ πως η Κριστίν Λαγκάρντ στη συνέντευξή της στην γερμανική Frankfurter Allgemeine Zeitung ανέφερε πως η έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη «είναι μια πιθανότητα», όπως αναφερόταν σε προδημοσιευμένο τμήμα της συνέντευξής της. Για ανακρίβειες στη μετάφραση έκανε λόγο ο εκπρόσωπος του Ταμείου, Τζέρι Ράις, ενώ και η εφημερίδα άλλαξε το κείμενο της συνέντευξης.

Παρά την κλιμάκωση της κρίσης στην Ελλάδα, η θέση της ευρωζώνης έχει συνολικά βελτιωθεί αισθητά, εκτιμά ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε σε άρθρο του στο γερμανικό περιοδικό FOCUS.
«Κάποτε η Ελλάδα έθετε ολόκληρο το οικοδόμημα του ευρώ σε κίνδυνο, αυτό το ζήτημα δεν τίθεται πλέον», υπογράμμισε.

Μισθούς 300 ευρώ ζητούσε ο Πωλ Τόμσεν, ποσό που έκρινε επαρκές για αξιοπρεπή διαβίωση, όπως αποκάλυψε ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ, Βασίλης Κορκίδης, μιλώντας χθες στην Εξεταστική για τα μνημόνια. Όπως είπε, «όταν αντιδράσαμε στο αίτημα της τρόικας για μείωση μισθών κάνοντας σύγκριση με αντίστοιχους μισθούς άλλων ευρωπαϊκών χωρών, ο κ. Τόμσεν μας είπε να δούμε τους μισθούς στην Νοτιοανατολική Ευρώπη και στα Βαλκάνια, γιατί εκεί ανήκουμε».

«Οι δανειστές έχουν κουραστεί από τον ΣΥΡΙΖΑ», αναφέρει η βρετανική Telegraph, τονίζοντας ότι έχουν την “απροσδόκητη” στήριξη από χώρες όπως η Πορτογαλία και η Ιρλανδία, που θέλουν ο ΣΥΡΙΖΑ να καταλήξει με “άδεια χέρια”, για να κερδίσουν τις “δικές τους εκδοχές του ΣΥΡΙΖΑ”.

Να αποκρούσει τους εκβιασμούς των δανειστών που θέλουν την υποταγή της χώρας και να εφαρμόσει κάθε δυνατή εναλλακτική λύση, καλεί την κυβέρνηση η Αριστερή Πλατφόρμα του Παναγιώτη Λαφαζάνη, με νέο κείμενο παρέμβαση στο iskra.gr.
Keywords
Τυχαία Θέματα