Κρίσιμο διήμερο

Ιδιαιτέρως κρίσιμο θεωρείται το διήμερο που άρχισε με τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα και τους επικεφαλής της τρόικας να συμμετέχουν σήμερα στη συνεδρίαση του Eurogroup, από την οποία η κυβέρνηση προσδοκά μια θετική τοποθέτηση, και τον πρωθυπουργό να υποδέχεται αύριο τη Γερμανίδα καγκελάριο με την ελπίδα της εκταμίευσης της επόμενης δόσης. Σύμφωνα με εκτιμήσεις Ευρωπαίων αξιωματούχων η συζήτηση για την Ελλάδα στο σημερινό
Eurogroup θα είναι ενημερωτικού χαρακτήρα ενώ ούτε στη Σύνοδο Κορυφής στις 18 και 19 Οκτωβρίου, θα ληφθεί απόφαση για την εκταμίευση της επόμενης δόσης. Η δόση των 31,5 δισ. ευρώ θα εκταμιευθεί στα τέλη του Νοεμβρίου, μετά από τη νέα συνεδρίαση του Eurogroup, αναφέρει σε τηλεγράφημά του το Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων. Πηγές των Βρυξελλών αναφέρουν ότι θα χρειαστούν μία με δύο εβδομάδες, από τη στιγμή που θα υπάρξει συμφωνία μεταξύ της Ελλάδας και της τρόικας.

Από το πρωί της Κυριακής ο πρωθυπουργός βρίσκεται σε συνεργασία με στενούς του συνεργάτες, ενόψει της επίσκεψης της 'Aνγκελα Μέρκελ στην Αθήνα. Η χρονική στιγμή που επιλέγεται από τη Γερμανίδα καγκελάριο να επισκεφτεί τη χώρα εκτιμάται ως θετική από αναλυτες καθως θα μεταφέρει -οπως τονίζουν - ένα ισχυρό μήνυμα στήριξης της κυβέρνησης, ενώ ενδέχεται να αποτελεί και προάγγελο θετικών εξελίξεων για τη χώρα κατά τη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, στις 18-19 Οκτωβρίου.

«Η Άγκελα Μέρκελ πρέπει να κρατήσει την Ελλάδα στο ευρώ για να μην χαθούν τα χρήματα των Γερμανών φορολογουμένων» δηλώνει ο υπεύθυνος των γερμανών Σοσιαλδημοκρατών για τον προϋπολογισμό Κάρ-στεν Σνάιντερ, σε συνέντευξή του στην Die Welt που θα κυκλοφορήσει την Δευτέρα.

Υποστηρίζει ότι η Άγκελα Μέρκελ κατέστησε την Γερμανία ευάλωτη σε εκβιασμούς, καθώς, όπως λέει, χρησιμοποιώντας δημόσιο χρήμα, έκανε την χώρα έναν από τους κύριους δανειστές της Ελλάδας.

«Η στρατηγική του σοκ για την Ελλάδα έχει αποτύχει», τονίσει στο Βήμα ο οικονομολόγος και σύμβουλος της γερμανικής κυβέρνησης Πέτερ Μπόφινγκερ. «Οι περικοπές δεν προσφέρουν τίποτα. Το ζητούμενο είναι τα προγράμματα ανάκαμψης», αναφέρει χαρακτηριστικά και διερωτάται γιατί δεν επιχειρείται η επιβολή φόρου περιουσίας.

Ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας προανήγγειλε το Σάββατο, τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων με την τρόικα και την επομένη εβδομάδα. 
Keywords
Τυχαία Θέματα