Κρίσιμες εβδομάδες για την συμφωνία

Οι επόμενες τρεις εβδομάδες είναι καθοριστικές για το κλείσιμο της συμφωνίας με τους εταίρους, μετά την υπερψήφιση όλων των προαπαιτούμενων στη Βουλή. Στόχος του Μεγάρου Μαξίμου είναι να ολοκληρωθούν οι διαβουλεύσεις για το τρίτο πακέτο βοήθειας πριν απο τις 20 Αυγούστου, καθώς οι οικονομικές ανάγκες της χώρας δημιουργούν ξανά ασφυκτικές συνθήκες, κι αν δεν έρθει σύντομα δόση, τότε θα χρειαστεί και 2ο δάνειο γέφυρα.Ωστόσο ανοιχτό παραμένει το αν θα έρθουν σήμερα στην Αθήνα

τα κλιμάκια των θεσμών καθώς απομένουν δυο θέματα “αγκάθια” προκειμένου να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις. Το πρώτο αφορά τον τόπο των διαπραγματεύσεων καθώς η Ελληνική πλευρά δεν επιθυμεί επισκέψεις στα Υπουργεία και το Δεύτερο αφορά το ενδεχόμενο ψήφισης νέων προαπαιτούμενων προκειμένου να εκταμιευθεί η πρώτη δόση του νέου προγράμματος από τον ESM. Πληροφορίες από την πλευρά των δανειστών, επισημαίνουν ότι η Ελληνική πλευρά έχει ήδη στα χέρια της, το τρίτο μνημόνιο το οποίο θα πρέπει να έχει συμφωνηθεί έως τις 6 Αυγούστου προκειμένου να υπάρξει εκταμίευση έως τις 20 του ίδιου μήνα, καθώς σε διαφορετική περίπτωση είναι πιθανό μα βρεθεί στο τραπέζι νέο δάνειο γέφυρα από την πλευρά της Ευρώπης το οποίο ωστόσο εχει και αυτό προαπαιτούμενα.

Την ίδια ώρα ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ Τζέρι Ράις, δηλώνει ότι «Δεν έχει ακόμα αποφασιστεί η ημερομηνία επιστροφής της αποστολής του Ταμείου στην Αθήνα». Επισημαίνει ότι μέχρι στιγμής η Αθήνα δεν έχει υποβάλει αίτηση για νέο πρόγραμμα. Παράλληλα ο Τζέρι Ράις επανέλαβε ότι προϋπόθεση για συμμετοχή του ΔΝΤ σε αυτό είναι η δέσμευση για ρύθμιση του χρέους.

Αλλεπάλληλες συσκέψεις του Πρωθυπουργού με Κυβερνητικά και κομματικά στελέχη μετά και από τις διαφοροποιήσεις στην προχθεσινή ψηφοφορία στη Βουλή, ενώ η συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ, διεκόπη για την ερχόμενη Δευτέρα.

Για την κυριαρχία που χάσαμε, λόγω της κρίσης, και πρέπει να ξανακερδίσουμε, έκανε λόγο ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας.

Σε διαφορετικό μήκος κύματος, εν τω μεταξύ, οι αντιδράσεις του Μαξίμου και της προέδρου της Βουλής, μετά τη χθεσινή συνάντηση Τσίπρα – Κωνσταντοπούλου. Κατά πληροφορίες, ο πρωθυπουργός εξέφρασε τον προβληματισμό του, για την θεσμική δυσαρμονία που προκαλείται και από την, διαφοροποίηση της, από την συλλογική κατεύθυνση της κυβέρνησης.


Ωστόσο, η κα Κωνσταντοπούλου μίλησε για συντροφικότητα, ενώ μεταξύ άλλων ανέφερε πως συζήτησε με τον πρωθυπουργό για «τις θεσμικές πρωτοβουλίες που επιβάλλεται να αναληφθούν και από πλευράς κοινοβουλίου και θεσμικών εκπροσωπήσεων σε σχέση με την προστασία όσων είναι αδιαπραγμάτευτα δίκαια και δικαιώματα του λαού μας και με τη θωράκιση της Δημοκρατίας που δοκιμάζεται σκληρά στην Ευρώπη, με θύμα την Ελλάδα και τον ελληνικό λαό». Πρόσθεσε πως εξέθεσε την άποψή της για τα απαιτούμενα βήματα στην άμυνα της χώρας για τη δαμόκλειο σπάθη του χρέους.

Keywords
Τυχαία Θέματα