Κρίσιμες διεργασίες στη Κύπρο

Πλήθος κόσμου διαδηλώνει αυτή την ώρα κοντά στην Κυπριακή Βουλή, όπου βρίσκεται σε εξέλιξη η συνεδρίαση για το νομοσχέδιο σχετικά με το «κούρεμα» των καταθέσεων των τραπεζών. Η συζήτηση αναμένεται να ολοκληρωθεί με ψηφοφορία, στην οποία με βάση τις μέχρι τώρα θέσεις των κομμάτων το νομοσχέδιο θα απορριφθεί. Δεν έγινε δεκτή η εισήγηση του αναπληρωτή προέδρου του ΔΗΣΥ,

Αβέρωφ Νεοφύτου, να αναβληθεί για αύριο η συζήτηση στη Βουλή του νομοσχεδίου για το «κούρεμα» των καταθέσεων.

Το νομοσχέδιο, παρά τις τροποποιήσεις του, θα καταψηφιστεί από ΑΚΕΛ, ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ και Οικολόγους.

Προηγήθηκε η σύσκεψη των αρχηγών των πολιτικών κομμάτων ενώ νωρίτερα ο πρόεδρος της Κύπρου παραδέχτηκε ότι δεν εξασφαλίζεται η απαιτούμενη πλειοψηφία. Έξω απο την Βουλή, βρίσκεται ισχυρή αστυνομική δύναμη η οποία έχει αποκλείσει το δρόμο καθώς είναι σε εξέλιξη πορείες διαμαρτυρίας.

Μιλώντας στον Αθήνα 9,84 ο Υφυπουργός παρά τω Προέδρω, Κωνσταντίνος Πετρίδης, επιβεβαίωσε ότι το νομοσχέδιο δεν θα περάσει από τη Βουλή, τονίζοντας ότι οι όροι που επιβλήθηκαν από το Γιούρογκρουπ είναι ακραίοι και δεν θέτουν τη βόμβα στα θεμέλια μόνο της Κυπριακής Δημοκρατίας, αλλά και ολόκληρης της Ευρωζώνης.

Την ίδια ώρα εντείνεται η φημολογία οτι ο υπουργός Οικονομικών Μιχάλης Σαρρής υπέβαλε την παραίτηση του υπό το βάρος των σφοδρών επικρίσεων για την στάση του στο κρίσιμο eurogroup της Παρασκευής. Ο κ. Σαρρής μεταβαίνει στη Μόσχα, όπου αύριο θα συναντηθεί με τον Ρώσο ομόλογό του.

Είναι «αναπόφευκτο» να επιβληθεί μια συμβολή των καταθετών στις κυπριακές τράπεζες στο πλαίσιο του μνημονίου δανεισμού της νήσου, δήλωσε ο επικεφαλής του Γιούρογκρουπ Γερούν Ντάισελμπλουμ. Ωστόσο διαβεβαίωσε ότι δεν θα υπάρξει η επιβολή τέλους σε καταθέσεις ή άλλους πόρους σε οποιαδήποτε άλλη χώρα στην ευρωζώνη κατά το κυπριακό υπόδειγμα.

Με δήλωση του νωρίτερα ο Σάιμον Ο Κόνορ, εκπρόσωπος του επιτρόπου Ρεν παρέπεμπε στο Γιούρογκρουπ υπογραμμίζοντας οτι η απόφαση είναι αποκλειστική ευθύνη του .Σύμφωνα πάντως με κοινοτικές πηγές η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν επιθυμούσε να επιβληθεί εισφορά στους καταθέτες κάτω των 100.000 ευρώ στην Κύπρο.

«Εξαιρετικά σοβαρή» χαρακτήρισε την κατάσταση στην Κύπρο ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος εξέφρασε την λύπη του για τον κυπριακό λαό, μιλώντας σε μέλη της κοινοβουλευτικής ομάδας Χριστιανοδημοκρατών/Χριστιανοκοινωνιστών, σύμφωνα με πηγές τις οποίες επικαλείται η ειδησεογραφική ιστοσελίδα του γερμανικού Χρηματιστηρίου.

Επιστολή με την οποία Γερμανικό Συμβουλευτικό Γραφείο καλεί Κύπριο καταθέτη να μεταφέρει τις καταθέσεις του στη Γερμανία, λόγω των προβλημάτων που αντιμετωπίζει η κυπριακή οικονομία έφερε στη δημοσιότητα, η ιστοσελίδα SigmaLive της Κύπρου. Στην επιστολή προτείνεται επιτόκιο εως 4% για καταθέσεις 50 χιλιάδων ευρώ και άνω, ενώ εγγυάται την ασφάλεια τους. Μάλιστα δίνεται χρονοδιάγραμμα έως τις 30 Απριλίου του 2013.

Διαβάστε τη προηγούμενη είδηση.

Keywords
Τυχαία Θέματα