Κρίση και εστίαση

Μία βόλτα στα εστιατόρια της Αθήνας έκανε ο Αθήνα 984 και η εκπομπή Μetropolis καταγράφοντας το πως διαμορφώνεται ο τζίρος τους στην έναρξη της καλοκαιρινής περιόδου κι ενώ αυξάνονται οι προσδοκίες για μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση στο 13%.

Το 1995, άρχισε να λειτουργεί ένα εστιατόριο με ελληνική κουζίνα το οποίο στεγάζεται σε ένα παλιό κτίριο της Πλάκας. Το βάφτισαν "Παλιά Αθήνα" και έκτοτε εκεί
σύχναζε αρκετός κόσμος μέχρι που η κρίση μας χτύπησε την πόρτα. Όπως τονίζει στην Κωνσταντίνα Βρεττού ο ιδιοκτήτης κύριος Βασίλης Γιαξής, ο τζίρος του έχει σημειώσει μείωση 50%, παρ' όλο που οι τιμές είναι σταθερές (τιμή ανά άτομο περίπου 20 ευρώ). Συνεχίζοντας, ο κύριος Γιαξής παραδέχεται το αυτονόητο, ότι δηλαδή "φυσικά" και χρωστά στο κράτος, ωστόσο επισημαίνει ότι οι τιμές της αγοράς παραμένουν υψηλές με αποτέλεσμα να μην μπορεί να ανταπεξέλθει στα έξοδα της επιχείρησής του.

Η "Καλλιπάτειρα" είναι ένα από τα εστιατόρια που λειτουργούν στο Μοναστηράκι και μάλιστα είναι σχετικά καινούριο καθώς άνοιξε πριν από περίπου 5 χρόνια.

Ο ιδιοκτήτης, Γιάννης Στυλιανόπουλος, όπως είπε στην Κωνσταντίνα Βρεττού, με την αύξηση του ΦΠΑ στο 23% πρέπει να πληρώνει κάθε τρίμηνο 10.000 ευρώ, χρηματικό ποσό το οποίο αδυνατεί να συγκεντρώσει, ενώ εκφράζει τις αμφιβολίες του για το αν η μείωση στο 13% θα γίνει άμεσα. Ανεξάρτητα από αυτό, δηλώνει ότι είναι ιδιαίτερα δύσκολο να μειώσει τις τιμές του ακόμη και με 13% ΦΠΑ, διότι μόνο έτσι θα καταφέρει να αποπληρώσει τα χρωστούμενα προς το κράτος.

Ένα από τα πιο γνωστά εστιατόρια της Αθήνας, στέκι για σημαντικές προσωπικότητες του προηγούμενου αιώνα, είναι ο "Μαγεμένος Αυλός" στην Πλατεία Προσκόπων στο Παγκράτι.

Μιλώντας στην Κωνσταντίνα Βρεττού ο ιδιοκτήτης κύριος Δημήτρης Θεοφίλου, δήλωσε ότι κάθε μέρα που περνά είναι μια ανοιχτή πληγή για τη χώρα μας, όσο η κυβέρνηση καθυστερεί να μειώσει τον συντελεστή του ΦΠΑ. Συνεχίζοντας ο κύριος Θεοφίλου τόνισε ότι από τη στιγμή που το μέτρο αυτό εφαρμοστεί, στο εστιατόριό του θα γίνει επιπλέον 10% μείωση στις τιμές.
Με αφορμή τη συνέντευξη, ο κ. Θεοφίλου σηματοδότησε την έναρξη μιας προσφοράς: όσοι λοιπόν επισκεφθούν τον "Μαγεμένο Αυλό" και είναι ηλικίας κάτω των 30 ετών, θα έχουν έκπτωση στον λογαριασμό τους 50%. (Η τιμή ανά άτομο χωρίς την έκπτωση είναι περίπου 25 - 30 ευρώ).

Η "Στροφή" είναι ένα άλλο γνωστό εστιατόριο της πόλης με εκπληκτική θέα προς την Ακρόπολη, το οποίο λειτουργεί από το 1975. Μόλις το 2009 πέρασε στα χέρια του κυρίου Νίκου Μπλέτσου, ο οποίος μιλώντας στο Μetropolis τόνισε ότι είναι αδύνατο για το δικό του εστιατόριο να μειωθούν οι τιμές καθώς, όπως εξηγεί, κάτι τέτοιο δεν το επιτρέπουν τα έξοδα, ακόμη και στην περίπτωση που μειωθεί ο συντελεστής ΦΠΑ. Οι λόγοι είναι πολλοί, μεταξύ των οποίων, οι μισθοί των 15 ατόμων που εργάζονται εκεί, αλλά και τα έξοδα που τρέχουν όλο τον χρόνο ανεξάρτητα από την επισκεψιμότητα του εστιατορίου (Η τιμή ανά άτομο είναι περίπου 25 - 30 ευρώ).
Keywords
Τυχαία Θέματα