Κορυφώνονται οι διαβουλεύσεις

Συνεχίζονται οι εντατικές διεργασίες για την τελική διαμόρφωση των ελληνικών προτάσεων - στα 12 δις το πακέτο του τριετούς προγράμματος, όπως μεταδίδει το Reuters. Συνεδριάζει έως αυτή την ώρα το Κυβερνητικό Συμβούλιο για να συζητήσει τις τελευταίες εξελίξεις στις διαπραγματεύσεις της ελληνικής κυβέρνησης με τους εταίρους. Δραστικό περιορισμό των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων, αύξηση της εισφοράς φαρμακευτικής περίθαλψης των συνταξιούχων, αλλά και της εισφοράς για επικουρική σύνταξη,

σταδιακή κατάργηση του ΕΚΑΣ και όλων των κοινωνικών πόρων προς τα ταμεία, εξομοίωση εισφορών, εφαρμογή του νόμου Λοβέρδου για το νέο τρόπο υπολογισμού των κύριων συντάξεων και νέα ασφαλιστική μεταρρύθμιση από τον Οκτώβριο περιλαμβάνει η πρόταση της κυβέρνησης για το ασφαλιστικό.

Ο κυβερνητικός σχεδιασμός θα έχει ως βάση την τελευταία πρόταση Γιούνκερ για παρεμβάσεις σε δύο στάδια: άμεσα, με στόχο την εξοικονόμηση πόρων και από τον Οκτώβριο με στόχο την αναδιάρθρωση του συνταξιοδοτικού συστήματος. Σε ό,τι αφορά τη ρήτρα μηδενικού ελλείμματος για τις επικουρικές συντάξεις η αναστολή της θα ισχύσει έως το Οκτώβριο οπότε και αυτό το θέμα θα ενταχθεί στην ασφαλιστική μεταρρύθμιση.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας είχε – τηλεφωνική συνομιλία με τον Γάλλο Πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ ενώ Γάλλοι εμπειρογνώμονες συμμετέχουν στη σύνταξη των μεταρρυθμίσεων. Ωστόσο Γάλλος αξιωματούχος δήλωσε προς το Αθηναϊκό Πρακτορείο ότι "η Γαλλία επιθυμεί να διευκολύνει την κατάσταση και υποστηρίζει θερμά την επίτευξη συμφωνίας αλλά σε καμία περίπτωση δεν συμβάλλει στη σύνταξη των προτάσεων".

Αξιόπιστες και ρεαλιστικές προτάσεις εκ μέρους της Αθήνας, ζητά ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, σημειώνοντας ότι στην περίπτωση αυτή θα πρέπει να συνοδεύονται από εξίσου ρεαλιστικές προτάσεις των δανειστών για τη βιωσιμότητα του χρέους. Μόνο έτσι θα έχουμε μία κατάσταση «win-win», τονίζει ο Τουσκ -ο οποίος επικοινώνησε τηλεφωνικά σήμερα με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

Για τον Οκτώβριο παρέπεμψε το θέμα του χρέους, ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, Μαργαρίτης Σχοινάς, ο οποίος ανέφερε «Ο κ. Τσίπρας κατέθεσε νέο αίτημα στον ESM. Ο ESM θα ζητήσει από την Επιτροπή να εκτιμήσει τις προϋποθέσεις. Οταν γίνει αυτή η εκτίμηση η Αθήνα θα πρέπει να στείλει συνολικές προτάσεις», συνέχισε αναφορικά με το αίτημα της Ελλάδας στον ESM.

Στις Βρυξέλλες μεταβαίνει ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης, ο οποίος, αύριο στις 11.30 το πρωί, θα έχει συνάντηση με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Ευρωπαικού Συμβουλίου, η σύνοδος των ηγετών της Ευρωζώνης θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή στις 5 το απόγευμα, και αυτή των 28, δύο ώρες αργότερα, στις 7.

Στην περίπτωση ενός τρίτου πακέτου βοήθειας προς την Ελλάδα θα πρέπει η γερμανική βουλή να αποφασίσει γρήγορα αν θα το εγκρίνει ή όχι. Όμως η Μπούντεσταγκ είναι βαθιά διχασμένη, εξηγεί το περιοδικό Der Spiegel. Η αβεβαιότητα μεταξύ των 631 Γερμανών βουλευτών δεν ήταν ποτέ τόσο μεγάλη, εξηγεί το περιοδικό. Κάποιοι γνωρίζουν ακριβώς τι θέλουν. Πολλοί αμφιταλαντεύονται. Ολοένα και περισσότεροι βουλευτές των Χριστιανοδημοκρατών (CDU) της καγκελαρίου Άγγελα Μέρκελ έχουν εξοργιστεί με τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ και εκφράζονται αμφιβολίες αν θα ακολουθήσουν τη γραμμή του κόμματος.

Προηγούμενη είδηση.

Keywords
Τυχαία Θέματα