Κολομβία: Συλλήψεις μετά από μάχη

Ο στρατός της Κολομβίας ανακοίνωσε ότι 10 αντάρτες της οργάνωσης Επαναστατικές Ένοπλες Δυνάμεις της Κολομβίας (FARC) σκοτώθηκαν στην διάρκεια επιχείρησης στο δυτικό τμήμα της χώρας την Πέμπτη.

Τέσσερα ακόμα μέλη της παράταξης συνελήφθησαν στην επιχείρηση, στα όρια των επαρχιών Βάγιε δελ Κάουκα και Τσόκο. Σύμφωνα με τον στρατηγό Χάιρο Εράσο, τρεις από τους συλληφθέντες αντάρτες τραυματίστηκαν στην μάχη. Ο στρατός προετοίμαζε την επιχείρηση επί
δύο μήνες, αφού ανακάλυψε στρατόπεδο των FARC σε δορυφορικές φωτογραφίες.

Η μεγαλύτερη αριστερή οργάνωση ανταρτών της Κολομβίας πολεμά εναντίον του κράτους επί σχεδόν μισό αιώνα. Αν και η κυβέρνηση διατείνεται ότι έχει υποστεί μεγάλα πλήγματα τα τελευταία χρόνια, η οργάνωση μοιάζει να διατηρεί δυνάμεις, ειδικά σε απομακρυσμένες περιοχές.

Το υπουργείο Άμυνας ανέφερε ότι οι FARC υπέστησαν 40 απώλειες τον Ιανουάριο και το Φεβρουάριο, ενώ κατά την ίδια πηγή 507 αντάρτες σκοτώθηκαν σε επιχειρήσεις των ένοπλων δυνάμεων και της αστυνομίας το 2010. Σύμφωνα με επίσημες εκτιμήσεις, η παράταξη διαθέτει ακόμα 8.000 μαχητές.

Εντωμεταξύ χθες έγινε γνωστό ότι ο Δαβίδ δε Χεσούς Γόες, στέλεχος ενός κινήματος πολιτών, δολοφονήθηκε στην πόλη Μεντεγίν. Ο 70χρονος μαχόταν για την επαναπόδοση μεγάλων εκτάσεων που είχαν αρπάξει δια της βίας ακροδεξιά τάγματα θανάτου την δεκαετία του 1990 στους νόμιμους ιδιοκτήτες τους στην επαρχία Τσόκο.

Έκτοτε οι παραστρατιωτικές ομάδες επισήμως έχουν αφοπλιστεί και διαλυθεί, αλλά τους τελευταίους μήνες εννιά άνθρωποι που συμμετείχαν στην εκστρατεία για την ανάκτηση των γαιών αυτών έχουν δολοφονηθεί.

Ο πρόεδρος Χουάν Μανουέλ Σάντος είχε υποσχεθεί ότι η κυβέρνησή του θα καθιστούσε την επιστροφή των κτημάτων προτεραιότητά της.
Keywords
Τυχαία Θέματα