«Κόλλημα» με τις πολεμικές βιομηχανίες

Σε εξαιρετικά δύσκολη θέση βρίσκεται η κυβέρνηση μετά τις νέες απαιτήσεις της τρόικας για λουκέτο στις βιομηχανίες ΕΑΣ, ΕΛΒΟ και ΛΑΡΚΟ με την απόλυση των εργαζομένων χωρίς καν να αποζημιωθούν. Η αναδιάρθρωση των τριών βιομηχανιών ήταν μεταξύ των προαπαιτούμενων εν όψει της νέας αξιολόγησης του Σεπτεμβρίου ωστόσο το σχέδιο
της κυβέρνησης για εκκαθάριση εν λειτουργία, απορρίφθηκε από τους δανειστές μας ως μη ρεαλιστικό με ένα απλό e-mail που έστειλαν τη Δευτέρα. Πάμε για μάχη, λέει η κυβέρνηση, που θα συζητήσει σήμερα το θέμα.
Χθες, ευρεία σύσκεψη στο Μαξίμου με εκπροσώπους των υπουργείων Οικονομικών και Αμυνας, και συνεργάτες του πρωθυπουργού. Σαμαράς τής απάντησε: «Είναι πάρα πολύ δύσκολα τα πράγματα αλλά πάμε για μάχη». Σύμφωνα με πληροφορίες η νέα πρόταση για την αμυντική βιομηχανία και τη ΛΑΡΚΟ θα συζητηθεί σήμερα σε κυβερνητικό επίπεδο. Η τρόικα που απορρίπτει την πρόταση, ειδικά για τα ΕΑΣ αναφέρει ότι για τη λειτουργία της εταιρείας χρειάζονται 144 εκατ. ευρώ. Ωστόσο, όπως επισήμανε η κυρία Γεννηματά, η ελληνική πρόταση τεκμηριώνει ότι χρειάζονται 30 εκατομμύρια ευρώ, τα οποία θα επιστραφούν μέσω αξιοποίησης περιουσιακών στοιχείων της εταιρείας, καθώς επίσης για άλλα 12 εκατομμύρια που αφορούν σε εθελουσία έξοδο για 350 άτομα

Την υιοθέτηση οριστικών αποφάσεων σχετικά με την αναδιάρθρωση, συμπεριλαμβανομένης μιας σημαντικής συρρίκνωσης, ενόψει της ιδιωτικοποίησης ή της εκκαθάρισης της ΕΛΒΟ, της ΕΑΣ και της ΛΑΡΚΟ αναμένει η Κομισιόν, όπως είπε ο εκπρόσωπος του Ολι Ρεν, Σάιμον Ο' Κόνορ. Τόνισε ότι «το Μνημόνιο και η τελευταία αξιολόγηση καθόρισαν ως ένα από τα προαπαιτούμενα για τον Αύγουστο, το οποίο θα πρέπει να ολοκληρωθεί εντός του Σεπτεμβρίου, την υιοθέτηση οριστικών αποφάσεων και με σκοπό την εφαρμογή τους έως το Δεκέμβριο.

Έντονες οι αντιδράσεις από την αντιπολίτευση. «Οι μάσκες έπεσαν» λέει ο ΣΥΡΙΖΑ, και μιλά για την «τελευταία πράξη ενός προαναγγελθέντος θανάτου», για τον οποίο «όλες οι ελληνικές τροϊκανές κυβέρνησης είναι συνένοχες». Να αντιπαλέψει τα σχέδια κλεισίματος των αμυντικών βιομηχανιών και τις απολύσεις του προσωπικού τους καλεί το λαό το ΚΚΕ. «Η συγκυβέρνηση, με εντολή της τρόικας, αποφάσισε να καταργήσει τα πυρομαχικά της Εθνικής Άμυνας» αναφέρουν οι Ανεξάρτητοι Έλληνες. «Ο δρόμος αυτός πρέπει να ανακοπεί», τονίζει η ΔΗΜΑΡ και ζητά σθεναρή διαπραγμάτευση με την τρόικα.

Δεν έχουν σταθμίσει σωστά τις συνέπειες από ένα τέτοιο λουκέτο, τόνισε στον Α984 στους Νεκτάριο Νώτη και Γιάννη Παπαγεωργίου ο πρώην αντιπρόεδρος των θυγατρικών της ΠΥΡΚΑΛ Δημήτρης Τσαγκάρης κάνοντας λόγο για απαξίωση της περιουσίας του ελληνικού κράτους.

Keywords
Τυχαία Θέματα