«Κοινό ευρωπαϊκό υπουργείο οικονομικών»

Την πρότασή του για τη δημιουργία ενός κοινού ευρωπαϊκού υπουργείου Οικονομικών επανέλαβε σήμερα ο πρόεδρος της ΕΚΤ Ζαν Κλοντ Τρισέ, λέγοντας ότι η ανάγκη για ένα τέτοιο φορέα είναι πλέον μεγαλύτερη σε σχέση με τον Ιούνιο όταν πρότεινε για πρώτη φορά κάτι τέτοιο.

"Η Ευρώπη χρειάζεται ισχυρή ηγεσία για να διασφαλίσει ότι οι ενέργειες των μεμονωμένων κρατών προσανατολίζονται προς κοινούς στόχους", γράφει σήμερα ο Trichet σε σχόλιό του τη γερμανική εφημερίδα Handelsblatt.

Ο Trichet, ο οποίος συνταξιοδοτείται στο τέλος του
μήνα, πρότεινε για πρώτη φορά τη δημιουργία ενός ενιαίου ευρωπαϊκού υπουργείου Οικονομικών τον Ιούνιο, το οποίο θα επιβλέπει ζητήματα όπως η εποπτεία της δημοσιονομικής και ανταγωνιστικής πολιτικής.

Ο Trichet τόνισε ότι αναγνωρίζει πως υπάρχουν επιχειρήματα κατά της δημιουργίας ενός ευρωπαϊκού υπουργείου Οικονομικών όμως συνέστησε ότι η απόφαση εξαρτάται από τους πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης που σε τελική ανάλυση λειτουργούν ως πολιτικοί.

Επανέλαβε επίσης ότι η χρηματοοικονομική στήριξη για χώρες αποκλεισμένες από τις χρηματαγορές θα πρέπει να συνοδεύεται από αυστηρούς κανόνες και περιορισμένο πεδίο εφαρμογής. Οι χώρες που δεν πληρούν συγκεκριμένους συμφωνημένους όρους θα πρέπει να δέχονται επιπρόσθετες προϋποθέσεις, σημείωσε ο Trichet.
Πηγή:www.capital.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα