«Κλειστά» θέματα ασφαλιστικό και απολύσεις

Τις «κόκκινες γραμμές» στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα συζήτησαν ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευάγγελος Βενιζέλος, σύμφωνα με πηγές της Χαριλάου Τρικούπη, οι οποίες επεσήμαναν ότι δεν τίθεται θέμα ασφαλιστικού, ούτε ομαδικών απολύσεων. Σχετικά, πάντως, με το ενδεχόμενο προσφυγής μιας επιχείρησης στη Δικαιοσύνη, με βάση τον αστικό κώδικα,
επικαλούμενη οξύτατη δυσμενή κατάσταση, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, θα συζητηθεί η αναμόρφωση της σχετικής νομοθεσίας, με στόχο οι αποφάσεις να εκδίδονται ταχύτατα, ώστε να μη παραμένουν εγκλωβισμένοι οι εργαζόμενοι σε μια ατέρμονη διαδικασία.

Τα θέματα του ενιαίου μισθολογίου και του συνδικαλιστικού νόμου παραπέμφθηκαν προς συζήτηση σε διμερή συνάντηση, στην οποία από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ θα μετάσχουν οι Χρ. Πρωτόπαπας, Γ. Κουτρουμάνης, Π. Ρήγας, Κ. Πιερρακάκης και Γ. Κουτσούκος, που θα έχουν συζήτηση με τον υπουργό Επικρατείας, Δημ. Σταμάτη και άλλα κυβερνητικά στελέχη.

Σχετικά με το θέμα του ενιαίου μισθολογίου, ο κ. Βενιζέλος υποστήριξε, κατά τις ίδιες πληροφορίες, ότι αυτό αναμορφώθηκε πριν από δύο χρόνια και ότι χρειάζεται συζήτηση για να φανεί τι αλλαγές πρέπει να γίνουν.

Εν τω μεταξύ, εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου, ο κ. Βενιζέλος τόνισε ότι «η τρόικα θα επιστρέψει στην Ελλάδα το ταχύτερο δυνατό» και επανέλαβε ότι η χώρα έχει ολοκληρωμένο σχέδιο το οποίο θα τηρηθεί.

Παράλληλα, επεσήμανε τη σημασία που έχει η εμπρόθεσμη ολοκλώρωση της αξιολόγησης προκειμένου να είναι η τελευταία παρουσία της τρόικας στη χώρα.

Αναφερόμενος στη χθεσινή συνάντηση Σόιμπλε - Χαρδούβελη ο κ. Βενιζέλος είπε ότι έγινε συζήτηση αλλά δεν υπήρξε συμφωνία.

Για το ασφαλιστικό ο κ. Βενιζέλος είπε ότι υπάρχουν αναλογιστικές μελέτες και επεσήμανε ότι σε αυτή τη συζήτηση είναι σαν να ξεχνάμε ποσο μεγάλες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις έχουν γίνει για τη χώρα.

Εν τω μεταξύ, νωρίτερα ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ όταν ρωτήθηκε για την επιστροφή της τρόικας, υπογράμμισε πως σε αυτό το στάδιο οι εταίροι της Ελλάδας αναμένουν «το πλήρες σύνολο των προτάσεων πολιτικής» της κυβέρνησης, προκειμένου να προσδιορίσουν το ακριβές χρονοδιάγραμμα επιστροφής τους στην Ελλάδα.

Για το θέμα της προληπτικής πιστωτικής γραμμής ανέφερε πως αν και η Ελλάδα σταδιακά ανακτά την πρόσβαση στις αγορές, το γεγονός ότι η πρόσβασή της εξακολουθεί να είναι επισφαλής, δείχνει πως θα ήταν σε μια καλύτερη θέση, αν είχε προληπτική στήριξη.
Keywords
Τυχαία Θέματα