Κινεζικό ενδιαφέρον και συμφωνίες

Σε πολύ θετικό κλίμα διεξάγονται οι επαφές της ελληνικής κυβερνητικής αποστολής στην Κίνα, όπου υπεγράφη σειρά συμφωνιών με στόχο την προώθηση της οικονομικής συνεργασίας σε τομείς όπως τουρισμός και ακίνητα, τηλεπικοινωνίες, μεταφορές και ενέργεια. Εξαιρετικά σημαντικές χαρακτηρίζονται οι συναντήσεις του Αντώνη Σαμαρά και με τους υπεύθυνους της China Development Bank, κατά τις οποίες εκδηλώθηκε συγκεκριμένο

ενδιαφέρον για την επέκταση της COSCO στο λιμάνι του Πειραιά, αλλά και στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος».

Όλο το φάσμα των ελληνοκινεζικών σχέσεων, με έμφαση στην οικονομική συνεργασία για τη διαμόρφωση μιας κοινής στρατηγικής σχέσης, συζήτησαν οι πρωθυπουργοί Ελλάδας και Κίνας, στο Πεκίνο. «Οι κινεζικές επιχειρήσεις επιθυμούν να δραστηριοποιηθούν στους τομείς των υποδομών», δήλωσε, μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός της Κίνας, Λι Κετσιάνγκ. Μετά τη συνάντηση, υπογράφηκε σειρά συμφωνιών και πρωτοκόλλων οικονομικής συνεργασίας σε τομείς όπως τουρισμός και ακίνητα, τηλεπικοινωνίες, μεταφορές, ενέργεια και χρηματοδότηση επενδύσεων.

Συγκεκριμένα: Ο πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ Στέλιος Σταυρίδης υπέγραψε Πρωτόκολλο Συνεργασίας με την China Development Bank, με στόχο την προώθηση του Ελληνικού Προγράμματος Ιδιωτικοποιήσεων και τη δυναμική συμμετοχή κινεζικών εταιρειών.

Μεταξύ άλλων, ο υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης, υπέγραψε Μνημόνιο Συνεργασίας με κινεζική εταιρεία Huawei, σύμφωνα με το οποίο τα επόμενα τρία χρόνια θα εγκατασταθεί στην Ελλάδα ένα σημαντικός διαμετακομιστικός κόμβος για προϊόντα της, ένα κέντρο έρευνας και καινοτομίας σε συνεργασία με κορυφαία ελληνικά ερευνητικά κέντρα.

Συνάντηση με Παναγιώτη Γιαννάκη

Τον προπονητή της εθνικής ομάδας μπάσκετ της Κίνας Παναγιώτη Γιαννάκη συνάντησε στο πλαίσιο της επίσκεψής του ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς.

Στο σύντομο διάλογο που είχαν όταν δημοσιογράφος επισήμανε ότι "ο Ολυμπιακός πήρε το πανευρωπαϊκό με άλλον προπονητή" ο κ. Γιαννάκης είπε ότι "ο καλύτερος προπονητής είναι ο αντίπαλός σου, γιατί σε βοηθά να μαθαίνεις από τα λάθη σου και να τα αποφεύγεις".

Ο κ. Σαμαράς συμφώνησε και πρόσθεσε ότι "αυτό ισχύει κατ εξοχήν για τον χώρο της πολιτικής".

Νωρίτερα, ο πρωθυπουργός πραγματοποίησε επίσκεψη στο Σινικό Τείχος όπου και ξεναγήθηκε. Το απόγευμα -ώρα Κίνας- ο πρωθυπουργός θα γίνει δεκτός από τον πρόεδρο της Κίνας, Σι Τζινπίνγκ.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα