Κινδυνεύουν με λουκέτο

Το θέμα των δημοτικών παιδικών σταθμών που κινδυνεύουν με λουκέτο, καθώς πολλοί εξ αυτών δεν διαθέτουν άδεια λειτουργίας, βρέθηκε στο επίκεντρο της εκπομπής του Αθήνα 9.84 «Ντάμες Σπαθί» με τις Ελ. Κουμάντου και Ελ. Ορφανίδου.

Με λουκέτο κινδυνεύουν 1.140 δημοτικοί παιδικοί και βρεφονηπιακοί σταθμοί, όπου φιλοξενούνται περίπου 55.000 βρέφη και νήπια (τα 5.000 στον Δήμο Αθηναίων), εάν δεν δοθεί παράταση της αδειοδότησης και πιστοποίησης δυναμικότητας τους, η οποία λήγει στις 31/12/2014.

Υπάρχει

ένα διπλό πλαίσιο λειτουργίας: Δημοτικοί παιδικοί σταθμοί και ιδιωτικοί παιδικοί σταθμοί. Όλοι απορροφούν κονδύλια του ΕΣΠΑ. Η διαφορά είναι ότι οι δεύτεροι λειτουργούν με όρους και προϋποθέσεις και ελέγχονται.

Για τους ιδιωτικούς παιδικούς σταθμούς δηλαδή υπάρχει συγκεκριμένο νομοθετικό πλαίσιο, που προσδιορίζει την άδεια λειτουργίας, την πιστοποίηση της δυναμικότητάς τους και τις κατασκευαστικές προδιαγραφές.

Από την άλλη πλευρά αυτό δεν έχει καθοριστεί για τους πρώην κρατικούς παιδικούς και βρεφονηπιακούς σταθμούς που μεταβιβάστηκαν στους δήμους. Άδεια λειτουργίας τους λογίζεται το ΦΕΚ της ίδρυσής τους, όπως προβλέπεται σε σχετική ρύθμιση του Σεπτεμβρίου του 2009.

Αντί να υπάρξει νέα ρύθμιση, που να οριστικοποιεί τις προδιαγραφές λειτουργίας των πρώην κρατικών παιδικών σταθμών, από το 2009 δίνονταν παρατάσεις. Η πρόσφατη παράταση λήγει στις 31/12/2014.

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Ιδιωτικών Παιδικών Σταθμών ζητά να ελεγχθούν οι δημοτικοί παιδικοί σταθμοί (η πλειονότητα των οποίων λαμβάνει κοινοτική χρηματοδότηση)- να ελεγχθούν για τη νομιμότητα της άδειας λειτουργίας, τη νομιμότητα των εργαζομένων, τον έλεγχο βεβαιωθεισών παραβάσεων στο πλαίσιο της ισονομίας και της ίσης μεταχείρισης

"Το θέμα είναι επείγον", τόνισε στην πρόσφατη συνεδρίαση της ΚΕΔΕ ο Σίμος Δανιηλίδης, δήμαρχος Νεάπολης και Συκεών, πρόεδρος επί πολλά έτη της Επιτροπής Κοινωνικής Πολιτικής, κάνοντας λόγο και για "πόλεμο των ιδιωτικών παιδικών σταθμών που θέλουν να πάρουν όλη τη χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ".

Ο κ. Δανιηλίδης, δήμαρχος Νεάπολης-Συκεών, εξηγεί στον Αθήνα 9,84 γιατί έκανε την καταγγελία αλλά και τι ήταν αυτό που θα έπρεπε να έχει γίνει. Από το Φεβρουάριο προειδοποιούσε ότι αν προέκυπταν πολιτικές εξελίξεις, όπως και προέκυψαν, και αν δεν επιτευχθεί η αλλαγή στο νόμο, έτσι ώστε να δοθεί παράταση μέχρι το 2016, οι παιδικοί και βρεφονηπιακοί σταθμοί που φιλοξενούν 55.000 παιδιά και έχουν 7.500 εργαζόμενους είναι πολύ πιθανό να κλείσουν.

Η Καλλιόπη Γιαννοπούλου, πρόεδρος του Βρεφοκομείου Αθηνών, επισήμανε ότι το ζήτημα ήταν γνωστό στο υπουργείο Εσωτερικών και δυστυχώς παραμένει άλυτο. Ξεκαθάρισε, δε, ότι σε καμία περίπτωση δεν προτίθεται το Βρεφοκομείο να κλείσει τους παιδικούς σταθμούς, καθώς οι γονείς δεν μπορούν να πάνε στη δουλειά της ή ακόμα πιο τραγικό, υπάρχουν παιδάκια, με γονείς άνεργους ή ασθενείς, που σιτίζονται στους δημοτικούς παιδικούς σταθμούς της Αθήνας.

Ο Άρης Καντάς, πρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλόγου Ιδιωτικών Παιδικών Σταθμών (ΠΑ.Σ.Ι.Π.Σ), αναφέρθηκε για το τι ζητήματα έθετε η επιστολή που στείλανε, αλλά και ποια είναι τα αιτήματα τους. Τονίζει, ότι δεν αντιτίθενται με τους συναδέλφους που έχουν δημοτικούς παιδικούς σταθμούς, απλά επικαλούνται τη νομιμότητα και για τους ιδιωτικούς παιδικούς σταθμούς, ώστε να είναι νόμιμοι και αυτοί.

Keywords
Αναζητήσεις
να ελεγχθούν οι παιδικοί σταθμοί
Τυχαία Θέματα