Κίνα: Μπήκαν στο «ουράνιο παλάτι»

Τρεις κινέζοι αστροναύτες μπήκαν σήμερα για πρώτη φορά στο Τιανγκόνγκ-1 ("ουράνιο παλάτι") μετά την πρόσδεση σε τροχιά του σκάφους τους μ' αυτό το πειραματικό διαστημικό εργαστήριο, όπως φάνηκε από τις εικόνες του εθνικού τηλεοπτικού δικτύου CCTV.

Το σκάφος Σενζού 9 ("Θεϊκό σκάφος") εκτοξεύθηκε το Σάββατο από τη βάση του Τζιουτσουάν, στην έρημο Γκόμπι (βορειοδυτική Κίνα) μεταφέροντας τρεις αστροναύτες, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνεται για πρώτη φορά μια γυναίκα.

Ο επικεφαλής του πληρώματος Τζινγκ Χαϊπένγκ,

ο οποίος άνοιξε την πόρτα του Τιανγκόνγκ-1, και ο Λιου Ουάνγκ, ο αστροναύτης που αργότερα στη διάρκεια αυτής της αποστολής των 13 ημερών θα αναλάβει να πραγματοποιήσει μια πρόσδεση με χειροκίνητο χειρισμό, ήταν οι πρώτοι που μπήκαν στο διαστημικό εργαστήριο.

Ένα τέταρτο αργότερα μπήκε και η Λιου Γιανγκ, η πρώτη γυναίκα που έστειλε στο διάστημα η Κίνα.

Οι τρεις αστροναύτες, οι οποίοι πραγματοποίησαν χειρισμούς σε συνθήκες έλλειψης βαρύτητας στα εργαλεία που είναι εγκατεστημένα στο διαστημικό εργαστήριο, διέκοψαν την εργασία τους για να ποζάρουν μπροστά στις κάμερες ενώ τους χειροκροτούσαν από το κέντρο ελέγχου στο έδαφος.

Το Τιανγκόνγκ-1 είχε εκτοξευθεί τις 29 Σεπτεμβρίου. Σήμερα η Κίνα πραγματοποίησε για πρώτη φορά ένα διαστημικό ραντεβού με αυτόματο τρόπο. Ο έλεγχος αυτών των διαστημικών ραντεβού σε τροχιά γύρω από τη Γη είναι ένα κρίσιμης σημασίας στάδιο στην κατάκτηση του διαστήματος, το οποίο οι Ρώσοι και οι Αμερικανοί είχαν ξεπεράσει στη δεκαετία του 1960.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα