Κερδίζουν έδαφος οι ευρωσκεπτικιστές

Την άνοδο του ευρωσκεπτικισμού εξετάζει σε ανάλυση της η Standard & Poor΄s Ratings Services σημειώνοντας ότι, με την εξαίρεση ίσως της Ελλάδας, δεν φαίνεται πιθανό κάποιο ευρωσκεπτικιστικό κόμμα να αποκτήσει σύντομα την εξουσία στην Ευρώπη.

«Το βασικό μας σενάριο είναι ότι με την πιθανή εξαίρεση του ΣΥΡΙΖΑ στην Ελλάδα, δεν θεωρούμε ότι είναι πιθανό ένα ευρωσκεπτικιστικό κόμμα να
είναι σύντομα σε θέση να κυβερνήσει με μονοκομματική πλειοψηφία», αναφέρει ο οίκος.

Όσον αφορά την ενίσχυση των ευρωσκεπτικιστικών κομμάτων ο οίκος σημειώνει ότι δεν θεωρεί πως αυτό «αποτελεί μια προσωρινή ψήφο διαμαρτυρίας ή απομονωμένη αντίδραση σε υποθέσεις διαφθοράς από τα καθιερωμένα κόμματα».

Οι ευρωσκεπτικιστές υποστηρίζουν μια σημαντική αλλαγή της μακροοικονομικής πολιτικής στην Ευρώπη, αναφέρει ο οίκος και προσθέτει: μια απόφαση οποιαδήποτε κυβέρνησης να αθετήσει το χρέος της ή να υποτιμήσει το νόμισμα θα αντιπροσώπευε, χωρίς αμφιβολία, μια νέα πολιτική κατεύθυνση. Ωστόσο, η έξοδος μιας χώρας-οφειλέτη από την Ευρωζώνη θα καθιστούσε αναπόφευκτη τη χρεοκοπία, υπογραμμίζει.

Ο οίκος σημειώνει πάντως ότι στις αξιολογήσεις του για τις χώρες της Ευρωζώνης ενσωματώνει την άποψη ότι είναι απίθανη μια έξοδος από την Ευρωζώνη.

Η S&P επισημαίνει παράλληλα ότι η αλληλεξάρτηση των ευρωπαϊκών οικονομιών, ιδίως στην Ευρωζώνη, σημαίνει ότι υπάρχει πραγματικός κίνδυνος μετάδοσης της κρίσης από μια αποχώρηση από τη ζώνη ή μια κρατική χρεοκοπία.

Για να αντιμετωπιστεί η αύξηση του ευρωσκεπτικισμού, η S&P περιμένει οι κυβερνήσεις της Ευρωζώνης να δώσουν στα πιεσμένα κράτη μέλη περισσότερο χρόνο για την εξυγίανση των προϋπολογισμών τους, καθώς και πιο ελκυστικούς όρους στα δάνεια των προγραμμάτων διάσωσης και να στηρίξουν την αύξηση των κεφαλαιουχικών δαπανών στην Ευρώπη.

Εκτιμά επίσης ότι στο ενδεχόμενο ανάληψης της εξουσίας ένα ευρωσκεπτικιστικό κόμμα θα μετακινηθεί σε πιο μετριοπαθείς θέσεις.

"Η προηγούμενη εμπειρία δείχνει ότι, όταν αναλαμβάνουν την εξουσία, τα ευρωσκεπτικιστικά κόμματα πιθανότατα θα μετατοπιστούν προς το κέντρο και θα γίνουν λιγότερο ιδεολογικά – ιδίως σε έναν συνασπισμό".

Η S&P περιμένει ότι στην περίπτωση νίκης ενός ευρωσκεπτικιστικού κόμματος, το κόμμα αυτό θα μαλακώσει τη στάση του λόγω των κινδύνων στην οικονομία εάν χάσει την πρόσβαση στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Ο οίκος εκτιμά ότι ακόμα και ευρωσκεπτικιστικές κυβερνήσεις θα συμβιβαστούν στο τέλος ώστε να παραμείνουν επιλέξιμες για το πρόγραμμα αγορών ομολόγων (Outright Monetary Transactions) και άλλα χρηματοδοτικά προγράμματα της ΕΚΤ.

Η S&P υποθέτει ταυτόχρονα ότι οι κυβερνήσεις θα συνεχίσουν να θέτουν ως προτεραιότητα τους την εξυπηρέτηση των υποχρεώσεων τους έναντι των πρωτογενών δαπανών. "Περιμένουμε ότι εφόσον μια εκλεγμένη κυβέρνηση – είτε από ευρωσκεπτικιστές ή παραδοσιακή – αποδειχθεί απρόθυμη ή ανίκανη να δεχτεί τους δημοσιονομικούς και νομισματικούς περιορισμούς της Ευρωζώνης, η πιστοληπτική της ικανότητα θα αποδυναμωθεί, γρήγορα και σημαντικά".

"Η βασική μας υπόθεση παραμένει ότι τα καθιερωμένα πολιτικά κόμματα της Ευρωζώνης – γνωρίζοντας τους κινδύνους που τα κόμματα αυτά αντιπροσωπεύουν για τη νομισματική και χρηματοοικονομική σταθερότητας της Ευρωζώνης – θα υιοθετήσουν μεγαλύτερη ευελιξία στους δημοσιονομικούς στόχους με αντάλλαγμα τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, ενώ θα αναζητούν άλλα μέτρα τόνωσης της ανάπτυξης ", αναφέρει στην ανάλυση του ο οίκος.

Πηγή:www.capital.gr
Keywords
Τυχαία Θέματα