Κένυα: Στις 23 Ιανουαρίου η απόφαση

Το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης ανακοίνωσε σήμερα ότι θα αποφανθεί στις 23 Ιανουαρίου αν έξι κενυάτες πολιτικοί και αξιωματούχοι κενυάτες, συμπεριλαμβανομένων των διεκδικητών της προεδρίας Ουχούρου Κενυάτα και Ουίλιαμ Ρούτο, πρέπει να δικαστούν για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.

Οι έξι πολιτικοί και αξιωματούχοι κατηγορούνται ότι ενορχήστρωσαν τα επεισόδια βίας που ακολούθησαν τις αμφισβητούμενες εκλογές του Δεκεμβρίου
του 2007. Σε αυτά τουλάχιστον 1.200 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και εκατοντάδες χιλιάδες απομακρύνθηκαν από τις εστίες τους.

Αν ο υπουργός Οικονομικών Κενυάτα ή ο πρώην υπουργός Ρούτο ή και οι δύο παραπεμφθούν στο διεθνές ποινικό δικαστήριο για εγκλήματα πολέμου, θα μειωθούν οι πιθανότητές τους να είναι υποψήφιοι για την προεδρία στις επόμενες εκλογές.

Ωστόσο, αν οι Κενυάτες θεωρήσουν ότι η απόφαση του δικαστηρίου είναι άδικη ή δεν τιμωρεί τους υπεύθυνους για την βία, υπάρχει κίνδυνος να προκληθούν νέα επεισόδια και διαδηλώσεις διαμαρτυρίας.

Το Ανώτατο Δικαστήριο της Κένυας αποφάσισε οι προεδρικές εκλογές να διεξαχθούν τον Μάρτιο του 2013, όχι αυτό τον Αύγουστο όπως όριζε το Σύνταγμα ή τον Δεκέμβριο όπως είχε προτείνει η κυβέρνηση.

Το δικαστήριο έκρινε επίσης ότι, αν διαλυθεί η κυβέρνηση συνασπισμού, θα διεξαχθούν εκλογές εντός 60 ημερών.
Keywords
Τυχαία Θέματα