Κένυα: Αυξάνονται οι επιθέσεις στη χώρα

Αυξάνονται οι επιθέσεις στην Κένυα κατά των υπέρμαχων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που υποστηρίζουν τη δίκη από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (ΔΠΔ) των ηγετών της Κένυας οι οποίοι κατηγορούνται για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, ανακοίνωσε σήμερα το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (HRW).

Ο πρόεδρος της Κένυας Ουχούρου Κενυάτα και ο αντιπρόεδρος Ουίλιαμ Ρούτο κατηγορούνται από το ΔΠΔ για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας
όσον αφορά τον ρόλο τους στα επεισόδια βίας που σημειώθηκαν μετά τις αμφιλεγόμενες εκλογές του 2007 κατά τα οποία περίπου 1.200 άνθρωποι έχασαν την ζωή τους.

«Τους τελευταίους μήνες αυξήθηκαν οι πληροφορίες για παρενοχλήσεις, επιθέσεις και απειλές κατά υπέρμαχων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ανθρώπων που πιστεύεται ότι είναι μάρτυρες κατηγορίας σε δίκες στο ΔΠΔ», διευκρινίζει το HRW σε ανακοίνωσή του.

Η μη κυβερνητική οργάνωση σημειώνει ότι οι επιθέσεις αυτές «εντάσσονται σε ένα γενικότερο κλίμα εχθρότητας» στην Κένυα απέναντι στο ΔΠΔ και κάλεσε την κυβέρνηση να δώσει ένα τέλος σε αυτό.

Η δίκη του Ρούτο άρχισε στις 10 Σεπτεμβρίου στην Χάγη, την έδρα του ΔΠΔ. Αυτή του προέδρου Κενυάτα αναμένεται να αρχίσει στις 12 Νοεμβρίου.

«Η κυβέρνηση οφείλει να δηλώσει σαφώς ότι δεν θα ανεχθεί τον εκφοβισμό και τη βία κατά αυτών που τολμούν να εκφράσουν την γνώμη τους», προσθέτει η οργάνωση.

Το ΔΠΔ ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι εξέδωσε ένταλμα σύλληψης κατά του 41χρονου Κενυάτη δημοσιογράφου Ουόλτερ Μπασάρα, ο οποίος είναι ύποπτος για την δωροδοκία ή την απόπειρα δωροδοκίας τριών μαρτύρων κατηγορίας στην δίκη του Ρούτο.

Ο δημοσιογράφος, ο οποίος διαψεύδει ότι εμπλέκεται σε κάτι τέτοιο, είναι ύποπτος ότι έδρασε στο πλαίσιο «ενός εγκληματικού σχεδίου, η σύλληψη του οποίου έγινε από ένα δίκτυο στους κόλπους της κενυατικής κυβέρνησης», υπογράμμιζε σε ανακοίνωσή του το ΔΠΔ.

Η αστυνομία είχε ανακοινώσει επίσης τον περασμένο μήνα ότι μια ομάδα είχε απειλήσει να πυρπολήσει το σπίτι του γνωστού υπέρμαχου των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Μάινα Κιάι, πρώην προέδρου της Εθνικής Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, έπειτα από εσφαλμένες πληροφορίες που κυκλοφόρησαν σύμφωνα με τις οποίες είχε καταθέσει ως μάρτυρας στο ΔΠΔ κατά του προέδρου Κενυάτα.

Ιστότοποι στο Ίντερνετ αποκάλυπταν επίσης τις φερόμενες ταυτότητες μαρτύρων στο ΔΠΔ, το οποίο σε μία περίπτωση οδήγησε στο να διατυπωθούν απειλές για την ζωή ενός ανθρώπου που παρουσιαζόταν εσφαλμένα ως μάρτυρας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Keywords
Τυχαία Θέματα