Κέντρα κράτησης μεταναστών

Δεν κλείνουν τα Κέντρα Κράτησης Μεταναστών, ξεκαθάρισε με δηλώσεις της στον Αθήνα 9.84 η αναπληρώτρια υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Τασία Χριστοδουλοπούλου χαρακτηρίζοντας «πιλοτικό» το πρόγραμμα που εφαρμόζεται τις τελευταίες ημέρες.

Η κ. Χριστοδουλοπούλου η οποία μίλησε στην Ελευθερία Κουμάντου και την Ελεωνόρα Ορφανίδου κατά τη διάρκεια παρουσίας έρευνας του σταθμού μας για το θέμα πρόσθεσε πως αναλόγως της πορείας τους θα αποφασιστεί και η τύχη λειτουργίας τους. Κατά τη διάρκεια τρίωρης εκπομπής

από τις 10πμ έως τη μια μετά το μεσημέρι, η έρευνα εστίασε στο θεσμικό πλαίσιο, τις συνθήκες κράτησης, τους θανάτους μέσα στα κέντρα κράτησης μεταναστών, αλλά και την επόμενη μέρα μετά την απόφαση της κυβέρνησης για σταδιακή απελευθέρωση των κρατουμένων.

Ο Ξένιος Ζεύς, ως επιχείρηση αντιμετώπισης του μεταναστευτικού προβλήματος της χώρας θα μπορούσε να είναι μια ιλαροτραγωδία - (μια αναγωγή του ονόματος στις πραγματικότητες που ζήσαμε, αρκεί).

Αλλά δυστυχώς έγινε τραγωδία: χαμένων ή τραυματισμένων ζωών και απόλυτης αυθαιρεσίας ανθρώπων πάνω σε ανθρώπους.

Οι διηγήσεις των μεταναστών που έζησαν το περιβόητο 18μηνο στα κέντρα κράτησης της Κορίνθου, της Πάτρας, του Έβρου, της Κομοτηνής θα προκαλούν πάντοτε τη μνήμη και τη λήθη μας.

Θα πρέπει να ζήσουμε με τετελεσμένα τραγικά: Οι αυτόχειρες της Αμυγδαλέζας δεν μπορούν να περιγράψουν τίποτα, δεν θα μάθουμε τη χροιά της φωνής τους, δεν θα δούμε σε κανένα δελτίο ειδήσεων την απόγνωση της μητέρας τους.

Θα πρέπει να ζήσουμε με την κατάθλιψη και τον θυμό των ανήλικων παιδιών της Αμυγδαλέζας που ζούσαν μήνες χωρίς μια μπάλα.

Και με μαρτυρίες για ανθρώπους διαβητικούς που έζησαν ενάμιση χρόνο χωρίς ινσουλίνη. Για ανθρώπους που δεν τους επιτράπηκε να επικοινωνήσουν με τις οικογένειες τους για ένα χρόνο. Για ασθενείς που έβγαζαν μόνοι τα δόντια τους και πάθαιναν ακατάσχετες αιμορραγίες. Όλα αυτά τα μαρτυρούν οι Γιατροί χωρίς σύνορα. Είμαστε μια χώρα σε κρίση - με τις χειρότερες επιδόσεις όχι στην οικονομία. Και με κανένα περιθώριο να γίνουν τα πράγματα χειρότερα.

Ούτε για τους μετανάστες, παράτυπους ή μη, ούτε φυσικά για εμάς που έχουμε οφειλές να πάμε κόντρα στην κρίση ανθρωπισμού που μαστίζει το δυτικό κόσμο. Όπως έγραψε ο Σεφέρης στις Δοκιμές, «Βρισκόμαστε σ' ένα σταυροδρόμι· δεν ήμασταν ποτέ απομονωμένοι· μείναμε πάντα ανοιχτοί σ' όλα τα ρεύματα - Ανατολή και Δύση· και τ' αφομοιώναμε θαυμάσια τις ώρες που λειτουργούσαμε σαν εύρωστος οργανισμός. Σε μια ευνομούμενη πολιτεία «Το εύδαιμον» είναι «το ελεύθερον». Τα κέντρα κράτησης έκλεισαν μένει τώρα να λειτουργήσουμε σαν εύρωστος οργανισμός.

Το ΕΚΚΑ (Εθνικό Κέντρο Κοινωνικής Αλληλεγγύης) είναι υπεύθυνο για τον συντονισμό των αιτημάτων στέγασης αιτούντων άσυλο και ασυνόδευτων ανηλίκων.

Ο Χρήστος Δημόπουλος, υπεύθυνος Υπηρεσίας Συντονισμού Αιτημάτων Ασύλου, μίλησε για την ανάγκη να υπάρξουν περισσότερες δομές καθώς αυτή τη στιγμή εξυπηρετούνται τα αιτήματα του Δεκέμβρη και του Γενάρη. Επιπλέον, έδωσε στοιχεία για τους ανθρώπους που φεύγουν από την κράτηση αλλά δεν έχουν σπίτι ή κοινωνικό περίγυρο για να τους στηρίξει.

Αυτή τη στιγμή, οι δομές που καλούνται να καλύψουν την ανάγκη για στέγαση ανθρώπων που αιτούνται άσυλο ή είναι ανήλικα ασυνόδευτα έχουν δυνατότητα φιλοξενίας περίπου 800 άτομα σε όλη τη χώρα. Αυτή τη στιγμή υπάρχει πληρότητα σε όλες τις δομές.

Η Μαρία Καλδάνη, κοινωνική λειτουργός στην ΜΚΟ ΑΡΣΙΣ μίλησε για τις δομές που φιλοξενούνται κυρίως ασυνόδευτα ανήλικα. Η ΑΡΣΙΣ φιλοξενεί τα παιδιά μέχρι την ενηλικίωσή τους και φροντίζει ώστε να ενταχθούν στο εκπαιδευτικό σύστημα αλλά και για την οικογενειακή επανένωση των παιδιών. Αυτή την στιγμή, έπειτα και από την άφιξη παιδιών από τα κέντρα κράτησης υπάρχει πληρότητα στις δομές.

Ο Τζαννέτος Αντυπας, πρόεδρος της ΜΚΟ PRAKSIS, που διαθέτει τρεις δομές, αναφέρεται στη διάρκεια παραμονής των παιδιών στους ξενώνες, τονίζοντας ότι ο μέσος όρος του χρόνου είναι δύο μήνες, διότι πολλά από τα παιδιά το σκάνε.

Οι μεταναστευτικές κοινότητες, επίσης, προσπαθούν από την πλευρά τους να βοηθήσουν τους ανθρώπου που βγαίνουν και όπως χαρακτηριστικά είπε ο Γιονούς Μοχαμαντί, πρόεδρος του Ελληνικού Φόρουμ Μεταναστών, τους φιλοξενούν ακόμη και στα σπίτια τους

Μη Κυβερνητικές οργανώσεις βρέθηκαν στα Κέντρα Κράτησης και κυρίως μέσω των δικών τους αναφορών πληροφορούμαστε για τις συνθήκες που επικρατούσαν.

Οι Γιατροί του Κόσμου επισκέφθηκαν την Αμυγδαλέζα δυο μέρες μετά την επίσκεψη του Γιάννη Πανούση και ο πρόεδρος της Οργάνωσης, Νικήτας Κανάκης, αναφέρθηκε στην επίσκεψη του κλιμακίου των Γιατρών του Κόσμου. Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα έχουν δραστηριοποιηθεί πολλές φορές σε κέντρα κράτησης σε όλη την Ελλάδα. Λίγο μετά τους δύο θανάτους στην Αμυγδαλέζα, επισκέφτηκαν και εξέτασαν τους κρατούμενους για να επιβεβαιώσουν για ακόμη μια φορά την πάγια θέση τους, ότι η κράτηση είναι η αιτία που γεννιούνται ασθένειες και όχι απλά παράγοντας επιδείνωσης. Παρέπεμψαν δεκάδες ανθρώπους για περαιτέρω εξετάσεις.

Το κέντρο κράτησης Κορίνθου απασχόλησε πολλές φορές τη δημοσιότητα, λόγω των συνθηκών κράτησης. Από τα στοιχεία που έχουμε στη διάθεσή μας, αναφέρεται ότι ο αριθμός των μεταναστών και των προσφύγων ήταν 800, όμως καταγγελίες φτάνουν τον αριθμό στους 1.200. Ο Νασίμ Λομανί από την Ανοιχτή πρωτοβουλία ενάντια στα Κέντρα Κράτησης περιγράφει την κατάσταση στο κέντρο κράτησης της Κορίνθου.

Οι άνθρωποι που έχουν κρατηθεί στα κέντρα κράτησης πολλές φορές αναπτύσσουν και ψυχοπαθολογικά προβλήματα. Ο ψυχολόγος, Νίκος Γκιωνάκης, επιστημονικός υπεύθυνος του Κέντρου Ημέρας Βαβέλ, στο οποίο απευθύνονται πρώην κρατούμενοι για ψυχολογική στήριξη, τόνισε, μεταξύ, άλλων, πως οι κρατούμενοι φτάνουν στο επίπεδο να κατηγορούν το εαυτό τους για αυτό που περνάνε.

Τα αρμόδια υπουργεία έχουν στόχο να καταργήσουν τα κέντρα κράτησης, οι ροές όμως των μεταναστών και των προσφύγων που φτάνουν στη χώρα μας συνεχίζονται σε καθημερινή βάση.

Στη Λέρο δεν υπάρχει κέντρο κράτησης. Εκεί προωθούνται όσοι φτάνουν στο Φαρμακονήσι. Μπορεί να είναι και 100 την εβδομάδα ή και 90 σε μία μόλις μέρα.. Οι συνθήκες πολύ κακές, ενώ δεν υπάρχουν οι πόροι για την ένδυση και τη διατροφή των ανθρώπων που φτάνουν στο νησί, όπως διευκρίνισε ο Παύλος Ροζάκης, από το Δίκτυο Αλληλεγγύης Λέρου.

Την ίδια ώρα, στη Μυτιλήνη οι αφίξεις τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο είναι αυξημένες, σε σχέση με τους αντίστοιχους μήνες του 2014. Οι κάτοικοι του νησιού επισημαίνουν την ανάγκη ενός κεντρικού σχεδιασμού που θα έχει να κάνει και με την υποδοχή των ανθρώπων που φτάνουν στα νησιά.

Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ , την εβδομάδα που μας πέρασε , κατέθεσε στην Ευρωπαϊκή ένωση προτάσεις κυρίως για τη "διαχείριση" των προσφύγων που φτάνουν στην Ευρώπη, μέσω Ελλάδας και Ιταλίας, προτείνοντας να υπάρξουν διαδικασίες που θα επιτρέπουν το "μοίρασμα" των προσφύγων σε όλες τις χώρες της Ένωσης, όπως είπε ο υπεύθυνος του Τομέα Προστασίας της Ύπατης Αρμοστείας, Πέντρος Μάστακας.

Keywords
Τυχαία Θέματα