«Κατοικώντας στην πλατεία Αμερικής»

Στο πλαίσιο της έκθεσης «Χωρογραφίες, σημεία φυγής», που θα παρουσιαστεί έως τις 5 Οκτωβρίου στο χώρο τέχνης Artscape Athens στην οδό Μοσχονησίων 5, το Δίκτυο Νομαδικής Αρχιτεκτονικής θα πραγματοποιήσει τη δράση -συνάντηση: «Ταξιδεύοντας- κατοικώντας στην πλατεία Αμερικής» .
Στην προσέγγιση αυτή, η πόλη αντιμετωπίζεται μέσα από τις πολυμορφικές σχέσεις των ανθρώπων που την κατοικούν. Μας ενδιαφέρει η ιστορική, συναισθηματική και κοινωνική διάσταση του

χώρου και οι πολλαπλοί τρόποι με τους οποίους το σώμα μας υπάρχει, κινείται, εκτίθεται, κατοικεί μέσα σε αυτόν.

Ο Lefebvre αναφέρει: «Ο χώρος είναι ένα πολιτικό όργανο χειρισμένο με σκοπιμότητα αν και αυτή η σκοπιμότητα κρύβεται από τις συναφείς εμφανίσεις του χώρου»(Χώρος και πολιτική σελ. 206, Το δικαίωμα στη πόλη).
Όσο πιο μόνοι στην πόλη, τόσο πιο ευάλωτοι γι' αυτό η δράση μας στοχεύει στο «μαζί».

Στις 20 Σεπτεμβρίου θα μετατρέψουμε τον χώρο του Artscape σε έναν "δικό μας", οικείο χώρο, όπου θα συναντηθούμε και θα δημιουργήσουμε ένα χωρικόφαντασιακό του συνανήκειν. Σας προσκαλούμε να φέρετε ένα μυρωδικό που αγαπάτε από τον τόπο σας για το τσάι που θα φτιάξουμε ή κάτι που θα μπορούσε να το συνοδεύει. Επίσης να φέρετε να ακούσουμε μουσική (cd) πουσας αρέσει.

Θα διηγηθούμε τις ιστορίες μας σε σχέση με τη γειτονιά και θα μετατρέψουμε μαζί το χάρτη της περιοχής σε ελεύθερο χώρο εγγραφής της βιωμένης εμπειρίας, σε συλλογική διαδικασία. Σας καλούμε να συμμετέχετε.
Θα ξαναδούμε τη γειτονιά μαζί, θα επαναδιαπραγματευτούμε σχέσεις που διαμορφώνονται στην περιοχή, θα ασχοληθούμε ιδιαίτερα με τον δημόσιο χώρο και το πώς λειτουργεί σήμερα στη γειτονιά, αλλά και με τους "εν δυνάμει" χώρους της πόλης .

Στις 21 Σεπτεμβρίου στις 11 το πρωί, θα συναντηθούμε στον ίδιο χώρο με τα παιδιά και θα εξερευνήσουμε-φανταστούμε την πόλη μαζί.

Η δράση - συνάντηση έχει ως στόχο την εμπειρία της συγκατοίκησης στην πόλη και την υπέρβαση των συνόρων, που όλο και πιο ισχυρά μπαίνουν ανάμεσά μας. Είναι μια μορφή συμπαράστασης στις ευάλωτες συνθήκες ζωής της πόλης του σήμερα μέσα από την πρακτική της συνάντησης, της συμμετοχής και της συγκατοίκησης.

Νομαδική Αρχιτεκτονική

Τη δράση έχουν εμπνευστεί και πραγματοποιούν η Ελένη Τζιρτζιλάκη, η Χριστίνα Πετκοπούλου, Πάνος Γιαννικόπουλος και η Αγλαΐα Κομνηνού.
www.nomadikiarxitektoniki.net

Αrtscape, Μοσχονησίων 5, 20/9/2014 , 18.00
Αrtscape, Μοσχονησίων 5, 21/9/2014 , 11.00

Keywords
Τυχαία Θέματα