Κατατίθεται το πολυνομοσχέδιο

Άρση των περιορισμών στις άδειες για τα φαρμακεία και συστέγασης τους με άλλα καταστήματα, πιλοτική λειτουργία καταστημάτων όλες τις Κυριακές του χρόνου σε τρεις τουριστικές περιοχές, ψωμί με το ζύγι, προβλέπει το πολυνομοσχέδιο που θα κατατεθεί σήμερα στη Βουλή και θα ψηφιστεί την Κυριακή. Σε ό,τι αφορά το γάλα μετά τις έντονες αντιδράσεις βουλευτών της συγκυβέρνησης οι γαλακτοβιομηχανίες αναλαμβάνουν την ευθύνη για το πως θα ορίζεται η διάρκεια

του γάλακτος, μετά την έγκριση αρμοδίων ελεγκτικών φορέων και με βάσει την κοινοτική οδηγία.

Το πολυσέλιδο κείμενο αποτελείται από τρία άρθρα που περιλαμβάνουν, την εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ και το κοινωνικό μέρισμα, τις φορολογικές ρυθμίσεις και την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

Για την καταβολή κοινωνικού μερίσματος διατίθεται από το πρωτογενές πλεόνασμα ποσό 450.000.000 ευρώ, προς στήριξη των πολιτών / των οικογενειών με πολύ χαμηλό συνολικό ετήσιο εισόδημα και ακίνητη περιουσία μικρής αξίας, με βάση ειδικά εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια.

Για τις αλλαγές στη φορολογική νομοθεσία, μεταξύ άλλων, αναφέρονται τα εξής:

-Το ποσό πάνω από το οποίο η εφορία προχωράει σε κατασχέσεις κινητών και ακινήτων αυξάνεται από τα 300 στα 500 ευρώ. Η διάταξη έχει αναδρομική ισχύ και για όσους έχουν υποστεί κατασχέσεις για ποσά από 300 - 500 ευρώ.

-Αυξάνεται από τα 1.000 έως τα 1.500 ευρώ το ακατάσχετο από μισθούς και συντάξεις και για το επιπλέον ποσό μπορεί να κατασχεθεί το 25%, έτσι ώστε μετά την κατάσχεση το εναπομείναν ποσό να μην υπολείπεται των 1.500 ευρώ.

-Καταθέσεις σε τράπεζα, σε κοινό ή ατομικό λογαριασμό, είναι ακατάσχετες μέχρι του ποσού των 1.500 ευρώ για κάθε φυσικό πρόσωπο και σε μια μόνο τράπεζα. Για την εξαίρεση του λογαριασμού από την κατάσχεση απαιτείται να γνωστοποιήσει ο φορολογούμενος το λογαριασμό με ειδική γνωστοποίηση στο Taxis.

-Επεκτείνεται ο συμψηφισμός ΦΠΑ σε όλο τον δημόσιο τομέα, ο οποίος όμως αφορά εμπορικές συναλλαγές με το Δημόσιο.

Εν τω μεταξύ, την προσθήκη φράσης που χαρακτηρίζει τον κατώτατο μισθό μοναδική αξία, διάταξη του πολυνομοσχεδίου, πυροδοτεί νέα σενάρια περί κατάργησης των τριετιών και οποιουδήποτε επιδόματος οδηγεί στην αύξηση του.
Ο κατώτατος μισθός προσδιορίζεται έπειτα από διαβούλευση απο το υπουργείο εργασίας και όχι πλέον από την εθνική σύμβαση εργασίας και θα επανεξεταστεί βάσει της ισχύουσας νομοθεσίας το 2017.

Διαβάστε επίσης: Οι αλλαγές που φέρνει στο ασφαλιστικό το πολυνομοσχέδιο

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα