Σε Ντάισελμπλουμ και Βουλή οι ελληνικές προτάσεις

Στα χέρια του επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ βρίσκονται πλέον οι ελληνικές προτάσεις, σύμφωνα με τον εκπρόσωπό του. Στα αγγλικά και σε ένα άρθρο κατατέθηκε λίγο πριν τα μεσάνυχτα η πρόταση και στη βουλή. Το κείμενο βρίσκεται στην νομοθετική υπηρεσία της Βουλής και αναμένεται να αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του Κοινοβουλίου, ενώ θα εκδοθεί και Ημερήσια Διάταξη, προκειμένου αύριο με την ενεργοποίηση διατάξεων του Κανονισμού για τις κατεπείγουσες διαδικασίες,

η Ολομέλεια να αποφασίσει αν εξουσιοδοτεί τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Ιωάννη Δραγασάκη και τον υπουργό Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτο να διαπραγματευθούν την πρόταση.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το κείμενο της ελληνικής πρότασης θα συνοδεύεται από επιστολή του πρωθυπουργού και αιτιολογική έκθεση.

Όπως διευκρίνιζαν κυβερνητικές πηγές, στόχος είναι να σταλεί ένα μήνυμα προς το εξωτερικό ότι η κυβέρνηση μεταβαίνει με αυτή την πρόταση που έχει εγκριθεί ως βάση, για να τη συζητήσει στο Eurogroup.

Με αυτόν τον τρόπο, επισημαίνουν οι ίδιες πηγές, θα απαντηθούν αιτιάσεις που εγείρονται από το εξωτερικό σχετικά με την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να προχωρήσει.

Σε σχετικό ερώτημα, οι ίδιες πηγές τόνιζαν ότι πεποίθηση της κυβέρνησης και του κυβερνητικού συμβουλίου είναι ότι η ελληνική πρόταση ανταποκρίνεται στο μήνυμα του δημοψηφίσματος, το οποίο ήταν για μια βιώσιμη συμφωνία που δημιουργεί προοπτική στην ελληνική οικονομία, καθώς μπαίνει το ζήτημα της απομείωσης του δημόσιου χρέους προκειμένου να καταστεί βιώσιμο.

Σχολίαζαν επιπλέον ότι η πρόταση της κυβέρνησης (χωρίς να σημαίνει ότι δεν είναι μια πρόταση που δεν έχει δυσκολίες) είναι μια πρόταση με την οποία μπορεί η κυβέρνηση να επιτύχει έναν έντιμο συμβιβασμό με τους Ευρωπαίους εταίρους, γιατί εμπεριέχει χαρακτηριστικά που δίνουν τη δυνατότητα επίλυσης σειράς κομβικών ζητημάτων της ελληνικής οικονομίας.

«Είμαστε έτοιμοι για συμβιβασμό φέρεται να δήλωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μιλώντας στο κυβερνητικό συμβούλιο, το οποίο κατόπιν πολύωρης συνεδρίασης ενέκρινε το πακέτο μέτρων.

«Φυσικά θα περάσει η ελληνική πρόταση από την Βουλή», τόνισε ο Υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης, ενώ ο μόνος υπουργός που εξέφρασε διαφωνία ήταν ο Παναγιώτης Λαφαζανης. Η συμφωνία θα έχει και δύσκολα μέτρα, αλλά δεν θα έχει μέτρα που θα πληρώνουν μόνο αυτοί που πληρώνανε με το μνημόνιο, διαβεβαίωσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Φίλης, μιλώντας απόψε στο Mega.

Αύριο στις 8 το πρωί συνεδριάζουν από κοινού η Κοινοβουλευτική Ομάδα και η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ, με θέμα την έγκριση της πρότασης που υπέβαλλε η κυβέρνηση στους εταίρους.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η πρόταση μεταξύ άλλων περιλαμβάνει τη διατήρηση της έκπτωσης 30% ΦΠΑ στα νησιά, παραμένει το ΕΚΑΣ και δεν μειώνονται οι συντάξεις.

Καταργούνται οι πρόωρες συνταξιοδοτήσεις πλην λίγων εξαιρέσεων.
Ο ΦΠΑ στα ξενοδοχεία παραμένει στο 13%, αλλά στην εστίαση ανεβαίνει στο 23% και τέλος εισάγονται υψηλότεροι φορολογικοί συντελεστές σε εφοπλιστές, μεγάλα εισοδήματα και τζόγο.

Το Σάββατο αναμένεται να συνεδριάσουν οι Υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης για να εγκρίνουν τη νέα συμφωνία.

Την Κυριακή στις 5 το απόγευμα ώρα Ελλάδος θα πραγματοποιηθεί η σύνοδος των ηγετών της Ευρωζώνης, σύμφωνα με ανακοίνωση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και στις 7 η σύνοδος των 28.

Keywords
Τυχαία Θέματα