Κατάθεση εν μέσω αντιδράσεων

Με τη διαδικασία του κατεπείγοντος ψηφίζεται την Κυριακή το πολυνομοσχέδιο που φέρνει σαρωτικές αλλαγές σε δομές και λειτουργίες της αγοράς. Η Κυβέρνηση δεν αναμένει πλέον εκπλήξεις, κατά την κοινοβουλευτική διαδικασία, μετά το συμβιβασμό που επήλθε, βρίσκει όμως απέναντί της, πολλούς κλάδους επαγγελματιών που πλήττονται από τις αλλαγές. Ήδη, οι φαρμακοποιοί οι οποίοι συνεχίζουν την απεργία τους έως την Κυριακή, προανήγγειλαν

προσφυγή σε ελληνικά και ευρωπαϊκά δικαστήρια και τη Δευτέρα θα καθορίσουν την περαιτέρω στάση τους.

Σε κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν, νωρίτερα, οι εκπρόσωποι των φαρμακοποιών, των βιβλιοπωλών, των αρτοποιών και των κτηνοτρόφων, εξέφρασαν την έντονη αντίδρασή τους για τις αλλαγές, τονίζοντας με νόημα ότι οι επιχειρήσεις τους θα γίνουν μόνιμα εκλογικά κέντρα κατά των βουλευτών που θα ψηφίσουν το νομοσχέδιο, ακόμα και στο πιο μικρό χωριό της Ελλάδας.

Τις αντιρρήσεις του για τη χορήγηση φαρμάκων μέσω άλλων «καναλιών διανομής» πέραν των φαρμακείων εκφράζει και ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος (ΠΙΣ), τονίζοντας ότι πρέπει να γίνεται μόνο από τους επαγγελματίες υγείας στον τομέα ευθύνης του καθενός.

Το πολυνομοσχέδιο περιλαμβάνει 50 σημεία κλειδιά για την αγορά, αλλά και νέες ανατροπές στα εργασιακά δεδομένα.

Στον κλάδο των φαρμακείων, μεταξύ άλλων, αίρεται η απαγόρευση της συστέγασης φαρμακείων με άλλα καταστήματα, κάτι που σύμφωνα με τους φαρμακοποιούς ανοίγει την πόρτα για την πώληση και των συνταγογραφούμενων φαρμάκων από τα σούπερ μάρκετ, ενώ απελευθερώνεται το ωράριο λειτουργίας για τις έξι ημέρες, εκτός Κυριακής.

Το γάλα θα διακρίνεται πλέον σε «παστεριωμένο» και σε «υψηλής θερμικής επεξεργασίας», ενώ θεσπίζεται το «γάλα ημέρας», η διάρκεια συντήρησης του οποίου δεν θα υπερβαίνει τα δύο 24ωρα.
Το ψωμί θα πωλείται πλέον με το ζύγι.

Στα εργασιακά ζητήματα, με την προσθήκη φράσης που χαρακτηρίζει τον κατώτατο μισθό μοναδική αξία, διάταξη του πολυνομοσχεδίου πυροδοτεί νέα σενάρια περί κατάργησης των τριετιών. Επίσης, εισάγεται η κατηγορία των ενοικιαζόμενων εργαζομένων στο δημόσιο.

«Mνημονιακό οδοστρωτήρα» των εργασιακών δικαιωμάτων και της παραγωγικής βάσης της χώρας, χαρακτηρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ το πολυνοσχέδιο, το οποίο, όπως αναφέρει, «δεν σηματοδοτεί το "τέλος" του μνημονίου, αλλά τη συνέχειά του με ακριβώς τους ίδιους όρους εσωτερικής υποτίμησης, λιτότητας και ισοπέδωσης των εργαζομένων».

«Πολιτική αλητεία» από «δούλους συμφερόντων» χαρακτήρισε τη συμφωνία της κυβέρνησης με την Τρόικα ο ΓΓ της ΓΣΕΕ, επικεφαλής της προσκείμενης στη ΝΔ συνδικαλιστικής παράταξης της ΔΑΚΕ, Νίκος Κιουτσούκης, ο οποίος, ωστόσο, έχει διαγραφεί από μέλος του κόμματος.

Keywords
Τυχαία Θέματα