Κατατέθηκε η πρόταση

Πρόταση για διεύρυνση του κατηγορητηρίου εις βάρος του πρώην υπουργού Οικονομικών Γιώργου Παπακωνσταντίνου με το αδίκημα της απιστίας σε βαθμό κακουργήματος κατέθεσαν σήμερα 54 βουλευτές της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ.

Στο κείμενο που έχει συντάξει ο πρόεδρος της προανακριτικής επιτροπής Χρήστος Μαρκογιαννάκης αναφέρεται πως «υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις
στηριζόμενες σε αδιαμφισβήτητα πραγματικά περιστατικά, ότι στο πρόσωπο του πρώην Υπουργού Οικονομικών κ. Παπακωνσταντίνου συντρέχουν εξ υποκειμένου και εξ αντικειμένου οι προϋποθέσεις τέλεσης της αξιόποινης πράξης της απιστίας στην υπηρεσία σε βαθμό κακουργήματος. Η πρόταση υπενθυμίζει τους βασικούς ισχυρισμούς που προέβαλλε ο κ. Παπακωνσταντίνου ότι δηλαδή το CD αποτελούσε προϊόν «υποκλοπής», πως «παρεδόθη στην χώρα μας ατύπως από την τότε υπουργό Οικονομικών της Γαλλίας Κριστίν Λαγκάρντ» και ότι «η δημοσιοποίηση του γεγονότος αυτού θα μπορούσε να διαταράξει τις σχέσεις Ελλάδας Γαλλίας» και επισημαίνει πως «οι ισχυρισμοί, αυτοί του κ. Παπακωνσταντίνου ανατράπηκαν πλήρως από το περιεχόμενο του εγγράφου του Υπουργείου Οικονομικών της Γαλλίας προς τον έλληνα πρέσβη στο Παρίσι που αποδεικνύει ότι «η παράδοσή του στις ελληνικές αρχές ήταν κάθε άλλο παρά άτυπη».

Αναφέρεται μάλιστα χαρακτηριστικά ότι η παράδοση έγινε κατά τρόπον «πανηγυρικό» με διαβιβαστικό έγγραφο και υπογραφές και επισημαίνεται ότι «ο πρώην υπουργός Οικονομικών όφειλε, μόλις έφθασε στα χέρια του το CD να το πρωτοκολλήσει και χωρίς δεύτερη σκέψη να το διαβιβάσει στο ΣΔΟΕ με εντολή να αξιοποιηθεί το περιεχόμενό του για φορολογικούς ελέγχους. «Εάν αυτό είχε συμβεί - τονίζεται - είναι δεδομένο ότι ο έλεγχος θα είχε προχωρήσει και εκτιμάται ότι σημαντικά ποσά, σε κάθε περίπτωση άνω των 120.000 ευρώ σήμερα θα είχαν εισρεύσει στα ταμεία του ελληνικού κράτους. Αν αυτού με τρόπο περίεργο και ύποπτο ο πρωτότυπος ψηφιακός δίσκος... χάθηκε».

Τέλος, τεκμηριώνεται νομικά ότι για την διερεύνηση του νέου αδικήματος δεν χρειάζεται να συγκροτηθεί νέα προανακριτική επιτροπή, αλλά να το αναλάβει η τρέχουσα.

Σε δήλωσή της πάντως η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ζωή Κωνσταντοπούλου, τονίζει ότι οι αποκαλύψεις και τα στοιχεία δικαιώνουν καθημερινά το κόμμα της που τον Ιανουάριο είχε συμπεριλάβει στην πρότασή του τόσο το αδίκημα της απιστίας για τον κ. Παπακωνσταντίνου, όσο και τις ποινικές ευθύνες του Ευάγγελου Βενιζέλου.
Keywords
Τυχαία Θέματα