«Καταστροφικές οι συνέπειες της ασκούμενης πολιτικής»

Δεκατρία χρόνια θα χρειαστούν -στην καλύτερη περίπτωση- για την ολική επαναφορά της οικονομίας και 20 χρόνια για την μείωση της ανεργίας στα προ κρίσης επίπεδα, σύμφωνα με την ΓΣΕΕ.

Ο πρόεδρος της Συνομοσπονδιας, Γιάννης Παναγόπουλος, από το βήμα της συνδικαλιστικής συνάντησης κορυφής που πραγματοποιείται στην Ρώμη, παρουσίασε τα πέντε σημεία που αποτυπώνουν την οικονομική και κοινωνική κατάσταση της χώρας, κάνοντας λόγο για "καταστροφικές συνέπειες της ασκούμενης οικονομικής πολιτικής".

Αναλυτικότερα:

-Το
μέγεθος της ελληνικής οικονομίας είναι περίπου 25% χαμηλότερο από το αντίστοιχο του 2008. Αν υποθέσουμε ότι η ελληνική οικονομία θα αναπτύσσεται περίπου 2% ετησίως, τότε θα χρειαστεί 13 χρόνια για να επιστρέψει στο μέγεθος που είχε πριν την κρίση.

-Μία στις τέσσερις θέσεις εργασίας που υπήρχαν πριν την κρίση έχει χαθεί. Το ποσοστό ανεργίας είναι στο 27%, ενώ ήταν στο 7,2% στο τέλος του 2008. Ακόμη και αν η απασχόληση αυξάνει με ρυθμό 1,3 %, δηλαδή στο μέσο ρυθμό αύξησης της δεκαετία του 2000, η Ελλάδα μέχρι το 2034.δεν θα επιστρέψει στο επίπεδο της απασχόλησης που είχε πριν την κρίση.

-Τουλάχιστον το 70% των ανέργων παραμένει εκτός αγοράς εργασίας πάνω από ένα χρόνο. Σχεδόν οι μισοί, για περισσότερο από δύο χρόνια.

-Οι αριθμός των Ελλήνων που έχουν μεταναστεύσει αυξήθηκε κατά 30% την περίοδο μεταξύ 2010-2012.

-Το ποσοστό φτώχειας αυξήθηκε από περίπου 20% το 2009 στο 36% το 2012.

Δημήτρης Κωστάκος
Keywords
Τυχαία Θέματα