Καταγγέλει διακρίσεις εις βάρος των μουσουλμάνων

Στις διακρίσεις που υφίστανται οι μουσουλμάνοι σε ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες αναφέρεται η Διεθνής Αμνηστία, σε έκθεσή της, που δόθηκε στη δημοσιότητα την Τρίτη.

Με τίτλο «Επιλογή και προκατάληψη: οι διακρίσεις εις βάρος των μουσουλμάνων στην Ευρώπη», η έκθεση επιχειρεί να ρίξει φως στον «τρόπο με τον οποίο οι διακρίσεις με βάση την θρησκεία ή την πίστη επηρεάζουν διάφορες πλευρές της ζωής των μουσουλμάνων»,

ιδίως στους τομείς της απασχόλησης και της παιδείας. Αυτό συμβαίνει «ακόμη και στις χώρες όπου οι διακρίσεις αυτές είναι παράνομες», τονίζει η Διεθνής Αμνηστία.

Στην έκθεση -  που επικεντρώνεται στη Γαλλία, στο Βέλγιο, στην Ολλανδία, στην Ισπανία και στην Ελβετία - η οργάνωση καλεί τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις «να κάνουν περισσότερα για να καταπολεμήσουν τα αρνητικά στερεότυπα εναντίον των μουσουλμάνων που υποδαυλίζουν τις διακρίσεις. Αντί να καταπολεμήσουν τις προκαταλήψεις, τα κόμματα και οι ιθύνοντες κινούνται υπερβολικά συχνά προς την ίδια κατεύθυνση, ελπίζοντας ότι θα προσκομίσουν προεκλογικά οφέλη».

«Τα κόμματα τροφοδοτούν τον φόβο για το ισλάμ στην κοινωνία», λέει ο Τζον Νταλχούισεν από τη Διεθνή Αμνηστία.

Η έκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας καταγγέλλει πρωτίστως τις διακρίσεις στην πρόσληψη μουσουλμάνων. «Σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, το ποσοστό ανεργίας των μουσουλμάνων είναι υψηλότερο από εκείνο των μη μουσουλμάνων. Οι εργοδότες, κατά παράβαση της ευρωπαϊκής νομοθεσίας, κάνουν διακρίσεις με το πρόσχημα ότι τα θρησκευτικά ή πολιτιστικά σύμβολα θα ενοχλήσουν τους πελάτες ή τους συναδέλφους», αναφέρει η έκθεση.

Η οργάνωση καταγγέλλει και τον περιορισμό στην πρόσβαση χώρων λατρείας που υφίστανται οι μουσουλμάνοι, κυρίως στην Ελβετία όπου το 2009 ο λαός καταψήφισε την ανέγερση νέων τζαμιών και στην Καταλονία της Ισπανίας όπου πολλοί αναγκάζονται να προσεύχονται στον δρόμο λόγω έλλειψης λατρευτικών χώρων.

Η Διεθνής Αμνηστία καταγγέλλει επίσης την απαγόρευση ορατών θρησκευτικών συμβόλων στα γαλλικά σχολεία, υποστηρίζοντας ότι «τα θρησκευτικά ή πολιτιστικά σύμβολα ή ρούχα αποτελούν μέρος του δικαιώματος στην ελευθερία της έκφρασης. Η απαγόρευση κινδυνεύει να εμποδίσει την πρόσβαση των κοριτσιών στην εκπαίδευση». 

ΠΗΓΗ: ΤΟ ΒΗΜΑ

Keywords
Τυχαία Θέματα