Κατάλογος «φωτιά» με ονόματα για εκροές καταθέσεων

Κατάλογος «φωτιά» με τα ονόματα όλων όσοι απέσυραν καταθέσεις από τις τράπεζες στην Κύπρο κατά την περίοδο 15 μέχρι και 27 Μαρτίου 2013, όταν δηλαδή όλες οι τράπεζες ήταν κλειστές και απαγορευόταν οποιαδήποτε συναλλαγή, βρίσκεται από την Παρασκευή κατατεθειμένος σε ασφαλές μέρος στη Βουλή. Τον κατάλογο απέστειλε

η νέα διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Χρυστάλλα Γιωρκάτζη, στον πρόεδρο της Επιτροπής Θεσμών Δημήτρη Συλλούρη μετά από αίτημα του ιδίου.

Όπως δήλωσε στo κυπριακό κανάλι Σίγμα ο κ. Συλλούρης, παρέλαβε τον κατάλογο αλλά τον έκλεισε σε ασφαλές μέρος στη Βουλή μέχρι να συνεννοηθεί με τα υπόλοιπα μέλη της Επιτροπής Θεσμών πώς θα γίνει η διαχείρισή του. «Παρέλαβα τον κατάλογο στις 2 το απόγευμα» (χθες), μας είπε, «και τον έχω φυλάξει σε ασφαλές μέρος στη Βουλή».

Η ύπαρξη του νέου καταλόγου αναμένεται να προκαλέσει νέα θύελλα στην πολιτική και οικονομική ζωή του τόπου αλλά και κοινωνική αναταραχή, αν ληφθεί υπόψη το γεγονός ότι εκείνες τις μέρες, μετά την απόφαση δηλαδή του Eurogroup για κούρεμα των καταθέσεων, κανείς, μα κανείς πολίτης της Κύπρου δεν είχε καν πρόσβαση στον λογαριασμό του, είτε ηλεκτρονικά είτε άλλως πως.

Συναλλαγές ήταν αδύνατο να γίνουν αφού οι τράπεζες ήταν όλες κλειστές, πόσω μάλλον αποσύρσεις κεφαλαίων. Οι πολίτες περιορίζονταν σε μετρητά που έπαιρναν με το σταγονόμετρο από τις Αυτόματες Ταμειακές Μηχανές για τα απολύτως απαραίτητα.

Η ύπαρξη του καταλόγου μαρτυρεί ότι κατά την κλειστή περίοδο της 15ης μέχρι και τις 27 Μαρτίου κάποιοι ετύγχαναν προνομιακής μεταχείρισης με «διευκολύνσεις», τις οποίες είχαν από άτομα σε θέσεις κλειδιά όχι μόνο σε τράπεζες, προφανώς, αλλά και στην ίδια την Κεντρική Τράπεζα η οποία κρατούσε τότε την κατάσταση στα χέρια της.

ΠΗΓΗ: skai.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα