Καταδικάστηκε ο πρώην διοικητής της βουλγαρικής ΕΥΠ

Σε φυλάκιση 10 ετών καταδικάστηκε, σήμερα, ο πρώην επικεφαλής των βουλγαρικών υπηρεσιών πληροφοριών Κίρτσο Κίροφ, για κατάχρηση δημόσιων κεφαλαίων και παραβίαση της δημοσιονομικής πειθαρχίας, σύμφωνα με τους εισαγγελείς.

Ο Κίροφ, ο οποίος καταδικάστηκε -μεταξύ άλλων- για κατάχρηση περίπου πέντε εκατομμυρίων λέβα (περίπου 2,5 εκατ. ευρώ), αρνήθηκε οποιαδήποτε παράνομη ενέργεια και θα ασκήσει έφεση.

"Πιστεύω στη δικαιοσύνη του βουλγαρικού δικαστικού συστήματος και πιστεύω ότι θα μπορέσω να αποδείξω την αθωότητά μου" δήλωσε ο πρώην επικεφαλής των
υπηρεσιών ασφαλείας στη Βουλγαρική Εθνική Ραδιοφωνία.

Το δικαστήριο, που επισημαίνει πως η ποινή που επιβλήθηκε στον Κίροφ είναι η μικρότερη δυνατή για τα αδικήματα που κατηγορείται, βάσει του βουλγαρικού νομικού πλαισίου, έδωσε εντολή για την κατάσχεση του ήμισυ των περιουσιακών στοιχείων του.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει επανειλημμένα επικρίνει τη Βουλγαρία για το γεγονός ότι δεν στέλνει στη φυλακή διεφθαρμένους αξιωματούχους και δεν βελτιώνει το ανεπαρκές δικαστικό της σύστημα.

Η Βουλγαρία και η γειτονική της Ρουμανία ελπίζουν πως η πρόοδος σε αυτούς του δύο τομείς θα τους δώσει τη δυνατότητα να ενταχθούν στη ζώνη Σένγκεν.

Η διαφθορά έχει υπονομεύσει την εμπιστοσύνη των πολιτών της Βουλγαρίας στους θεσμούς και επί μακρόν αποθάρρυνε τις ξένες επενδύσεις στη χώρα.

Τον Ιανουάριο του 2012, ο Κίροφ απομακρύνθηκε από τη θέση του επικεφαλής της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών, ύστερα από εννέα χρόνια στη θέση αυτή.

Λίγο αργότερα, ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας Μπόκο Μπορίσοφ τον όρισε σύμβουλό του, αλλά τον απέλυσε μόλις δύο μήνες αργότερα.

Πηγή: ΑΠΕ- ΜΠΕ
Keywords
Τυχαία Θέματα