Καρκίνος:Μύθοι και Πραγματικότητες

Τον φάκελο «Καρκίνος: Μύθοι και Πραγματικότητες», ανοίγει με μεγάλη έρευνα του ο Αθήνα 984. Το μικρόφωνο του Δημοτικού σταθμού της πόλης καταγράφει τις αγωνίες των ασθενών, τον αγώνα των γιατρών και του νοσηλευτικού προσωπικού αλλά και τη μάχη που δίνουν οι ερευνητές στα εργαστήρια προκειμένου να ανακαλύψουν νέες θεραπείες που θα νικούν κάθε μορφή της νόσου.

Η έρευνα που επιμελήθηκαν η Νίνα Κομνηνού και η Έλενα Μπρέγιαννη, σε παραγωγή Πανδώρας Παφίλη, παρουσιάστηκε στην εκπομπή της Νόνης Καραγιάννη «Αθήνα

Σήμερα» έως τις 13.00 μετά το μεσημέρι.

Επίσης, απαντώνται ερωτήματα γύρω από την ιδιαιτερότητα κάθε μορφής καρκίνου και φωτίζεται το τεράστιο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν χιλιάδες ανασφάλιστοι με νεοπλασία.

Περισσότεροι από 25.000 Έλληνες κάθε χρόνο μαθαίνουν ότι πάσχουν από κάποια μορφή καρκίνου, με πιο συχνές μορφές τον καρκίνο των πνευμόνων για τους άνδρες και τον καρκίνο του μαστού για τις γυναίκες. Πρόκειται για μια μάστιγα που προσβάλλει συνεχώς και αυξανόμενα μεγάλο αριθμό γυναικών.

Είναι η νόσος στόχος και πρότυπο, γιατί μπορεί να εντοπιστεί πολύ νωρίς, εξαιτίας της διάδοσης της σημασίας της έγκαιρης διάγνωσης, αλλά και γιατί είναι καλής πρόγνωσης, αφού η σύγχρονη θεραπεία του καρκίνου του μαστού είναι πάρα πολύ αποτελεσματική. Σημασία, όμως έχει η έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου του μαστού με την ετήσια μαστογραφία.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, χάρη στα νέα φαρμακευτικά σχήματα και τις χειρουργικές τεχνικές που εφαρμόζονται και στη χώρα μας, ο καρκίνος τείνει να γίνει πλέον μία χρόνια νόσος.

Παρά το φόβο και τα έντονα συναισθήματα που προκαλεί στο άκουσμα του, μπορεί να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά στους περισσότερους ασθενείς, αρκεί η διάγνωσή του να γίνει σε πρώιμο στάδιο. Ασθενείς, Γιατροί και άλλοι φορείς που ασχολούνται με τη νόσο μιλούν στην νέα έρευνα του Αθήνα 9.84, ενώ ιδιαίτερα αναφορά γίνεται στους ανασφάλιστους ασθενείς και στο έργο που επιτελούν τα κοινωνικά ιατρεία.

Η γιατρός Βίκυ Καψή περιγράφει και αυτή, τη δική της εμπειρία ως ασθενής αλλά και ως κόρη ασθενούς: «Ήταν μια εμπειρία που την είχα ήδη περάσει, όταν αρρώστησε από καρκίνο η μαμά μου. Ήξερα ότι έπρεπε να δώσω μία καθόλου εύκολη μάχη. Τις πρώτες μέρες της διάγνωσης, είχα χάσει τον κόσμο κάτω από τα πόδια μου.. Τώρα ξέρω ότι βγήκα πιο δυνατή και καλύτερος άνθρωπος».

«Στα 2 χρόνια λειτουργίας του Κοινωνικού Ιατρείου που έχουν δημιουργήσει ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών και η «Αποστολή» της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών, έχουν περάσει πάνω από 45.000 ανασφάλιστοι πολίτες. Τα περιστατικά καρκινοπαθών που προσέρχονται στο Κοινωνικό Ιατρείο συνεχώς αυξάνονται. Το τελευταίο διάστημα υπάρχει μία άρνηση στα νοσοκομεία να δεχθούν για θεραπεία ανασφάλιστους καρκινοπαθείς επειδή έχουν εξαντληθεί τα σχετικά κονδύλια. Είναι μία μορφή ανθρωποκτονίας» λέει στον Αθήνα 9.84 ο Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών Γιώργος Πατούλης.

Ξεχωριστή ενότητα αποτελεί το κομμάτι παιδικός καρκίνος, με μία συγκλονιστική συνέντευξη.

Ο παιδικός καρκίνος, αποτελεί το πιο ευαίσθητο κομμάτι της Ογκολογίας, και ευτυχώς το ποσοστό πλήρους ίασης των παιδιών είναι πολύ υψηλό, πάνω από 70-80%., όταν πριν 20 χρόνια το αντίστοιχο ποσοστό ήταν μόνο 10-20%. Ωστόσο, όπως εξηγεί ο Γιώργος Σφακιανός Διευθυντής Νευροχειρουργικής Κλινικής Νοσοκομείο Παίδων Αγία Σοφία, τα τελευταία χρόνια καταγράφεται αύξηση του καρκίνου του εγκεφάλου στα παιδιά σε ποσοστό 10-15%, λόγω των καλύτερων διαγνωστικών μεθόδων αλλά και της αύξησης διαφόρων εξωγενών παραγόντων. Συστήνει στους γονείς να μην πανικοβάλλονται και να είναι ψύχραιμοι. Άλλωστε, συνεχίζει, πολλά από τα παιδιά με καρκίνο παιδικής ηλικίας, σήμερα είναι γιατροί! «Όποιος αισθάνεται άσχημα από τις οικονομικές δυσκολίες της εποχής, ας κάνει μια βόλτα από το νοσοκομείο μας, για να δει τα πραγματικά προβλήματα» λέει χαρακτηριστικά.

Keywords
Τυχαία Θέματα