“Κανένα σχόλιο” από ΝΔ για την ομιλία Τσίπρα

Της Μαρίνας Μάνη

Η ΝΔ δεν έκανε κανένα σχόλιο για τις προγραμματικές δηλώσεις του Αλέξη Τσίπρα. Με το τέλος της ομιλίας του πρωθυπουργού, ο Αντώνης Σαμαράς κατευθύνθηκε προς το γραφείο του στη Βουλή μαζί με τα κοινοβουλευτικά στελέχη του κόμματος.

Τόσο

οι ίδιοι όσο και οι περισσότεροι «γαλάζιοι» βουλευτές εξέφρασαν (ανεπισήμως) «ανησυχία» για την τύχη της διαπραγμάτευσης μετά την ομιλία Τσίπρα διότι, όπως παρατηρούσαν, δεν υπήρξε καμία υποχώρηση από τις προεκλογικές του θέσεις.

Την ίδια στιγμή δεν έκρυψαν τον προβληματισμό τους για την απήχηση που θα είχε η πρωθυπουργική ομιλία στην κοινωνία: «αναμφίβολα είπε πράγματα που πολλές κοινωνικές ομάδες ήθελαν να ακούσουν, το ερώτημα είναι εάν αυτές οι ομάδες θα στηρίξουν την κυβέρνηση ακόμη κι αν φανεί ότι πάει ‘να τα σπάσει’ με τους εταίρους», ήταν η κεντρική ιδέα των συζητήσεων στο περιστύλιο.

Κατά την επικρατούσα άποψη, το 72% των πολιτών που συμφωνούν με την σκληρή διαπραγμάτευση Τσίπρα - Βαρουφάκη, όπως εκφράσθηκε στη δημοσκόπηση της Παρασκευής (από τον ΣΚΑΙ) θα μειωθεί δραστικά εάν φανεί Grexit στο «όχι μακρινό» βάθος του τούνελ.

Υπήρξαν και απαισιόδοξες φωνές, πάντως, που δεν απέκλειαν το αντίθετο.

Παρόντος του Κων. Μητσοτάκη

Χωρίς δήλωση παρακολούθησε την ομιλία του νέου πρωθυπουργού και ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης.

Ο επίτιμος πρόεδρος της ΝΔ εξέπληξε με την απόφασή του να παρακολουθήσει δια ζώσης (από τα έδρανα των κρατικών λειτουργών στην Ολομέλεια) την έναρξη των προγραμματικών δηλώσεων, δεδομένου ότι δεν είχε πράξει το ίδιο στην αντίστοιχη διαδικασία το 2012, όταν σχηματίσθηκε η κυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ υπό τον κ.Σαμαρά.

Αναχωρώντας αργά τη νύχτα από το Κοινοβούλιο ο κ.Μητσοτάκης ακούσθηκε να λέει «ήταν απίστευτος», για τον κ.Τσίπρα, χωρίς όμως να γίνει σαφές... με ποιά έννοια το είπε.

«Ηθελε 6μηνη παράταση»...

Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης επέμεινε στη σιωπή του ακόμη κι όταν οι εκπρόσωποί του κλήθηκαν, από τους δημοσιογράφους, να απαντήσουν στην κατηγορία του κ. Τσίπρα, ότι η κυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ δεν συμφώνησε με τους δανειστές να παραταθεί το πρόγραμμα για έξι μήνες και επέμεινε στην δίμηνη παράταση (28 Φεβρουαρίου) ώστε εάν στις εκλογές κέρδιζε ο ΣΥΡΙΖΑ να οδηγηθεί σε διαπραγμάτευση με ασφυκτικά χρονικά περιθώρια.

Ανεπισήμως, βεβαίως, δεν έλειψαν οι ειρωνικές αναφορές βουλευτών της ΝΔ ότι η Κουμουνδούρου ευχόταν να υπάρξει εξάμηνη παράταση ώστε να έχει άλλοθι στην υποχώρηση από τις προεκλογικές εξαγγελίες.

ΠΑΣΟΚ: Στομφώδης αλαζονεία

Αυτό που απέφυγε η ΝΔ το έκανε, πάντως, το ΠΑΣΟΚ, το οποίο εξέδωσε επίσημη ανακοίνωση στηλιτεύοντας ειδικά αυτό το σημείο από την ομιλία του κ. Τσίπρα.
“Η νέα κυβέρνηση αρνείται να ζητήσει παράταση, αλλά θα ήθελε να έχει βρει τη χώρα σε καθεστώς εξάμηνης και όχι δίμηνης παράτασης του μνημονίου! Καταπληκτικό”, ανέφερε.

Μιλώντας δε, για “στομφώδη αλαζονεία της αντίληψης πως η δημοκρατία στη χώρα αρχίζει να λειτουργεί στις 25 Ιανουαρίου με τη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ, η Χ.Τρικούπη τόνισε ότι χθες φάνηκε η “πλήρης αδυναμία να παρουσιασθεί σοβαρή και ολοκληρωμένη πρόταση προς την ευρωζώνη”.

Με εμφανώς ειρωνική διάθεση, χαρακτήρισε ευπρόσδεκτη την πρόταση να συσταθεί Εξεταστική Επιτροπή για “την ένταξη στο Μνημόνιο 1, τη μετάβαση στο Μνημόνιο 2, αλλά και το επιδιωκόμενο Μνημόνιο 3 – γέφυρα”…

Keywords
Τυχαία Θέματα