«Κανένα Κούρεμα Ξανά»

Όλα ανοιχτά για νέα βοήθεια προς τη χώρα μας το 2014, υπό συγκεκριμένους όρους και χρονοδιαγράμματα. Μετά το πρώτο 6μηνο και προς το τέλος του επόμενου έτους και εφόσον έχει επιτευχθεί πρωτογενές πλεόνασμα και η Ελλάδα έχει εφαρμόσει κανονικά τις μεταρρυθμίσεις, τότε θα συζητηθεί νέα βοήθεια, είναι το μήνυμα που μετέφερε κατά την επίσκεψή του στην Αθήνα
ο γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Ταυτόχρονα απέρριψε κατηγορηματικά το ενδεχόμενο νέους κουρέματος χρέους, συστήνοντας μάλιστα στην Ελλάδα να μην συνεχίσει τη συζήτηση αυτή γιατί «δεν είναι προς όφελος σας».

Πρόσθεσε ότι δεν συζήτησε με την ελληνική κυβέρνηση για νέα μέτρα το φθινόπωρο ούτε για το χρηματοδοτικό κενό, ζητώντας όμως εντατικοποίηση των προσπαθειών, κυρίως σε ό,τι αφορά το Δημόσιο.


Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών απέκλεισε να δοθούν οι γερμανικές αποζημιώσεις επεφύλασσε όμως διαφορετική στάση για πρώτη φορά όσον αφορά το κατοχικό δάνειο.


Όπως είπε χαρακτηριστικά: "Πράγματι πρέπει να δούμε τι ακριβώς έγινε στην Ελλάδα (για το κατοχικό δάνειο), όμως, με τη συνθήκη του Λονδίνου αλλά και με τη δεύτερη συνθήκη, όταν έπεσε το Τείχος, η Ελλάδα συμφώνησε και υπέγραψε για τις γερμανικές αποζημιώσεις".

Αναφορικά με την υπογραφή συμφωνίας μεταξύ Ελλάδας και Γερμανίας για το Επενδυτικό Ταμείο, αφού ο κ. Σόιμπλε εξέφρασε το σεβασμό του για τις μεγάλες προσπάθειες και την πρόοδο που έχει κάνει η Ελλάδα τα τελευταία χρόνια, υπογράμμισε ότι πρέπει να γίνει πολύ μεγαλύτερη προσπάθεια προσαρμογής, καταλήγοντας ότι εμπιστεύεται και στηρίζει την Ελλάδα.

Ο κ. Στουρνάρας, από την πλευρά του, υπερθεμάτισε για το νέο ταμείο που θα βοηθήσει την ανάπτυξη και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Αναφερόμενος στη σύσκεψη με τον κο Σόιμπλε, ο υπουργός Οικονομικών τόνισε: "Για την Ελλάδα σήμερα, αλλά και για τις άλλες χώρες που βρίσκονται σε κρίση, η μεγάλη πρόκληση είναι ο συνδυασμός περαιτέρω δημοσιονομικής προσαρμογής και οικονομικής ανάπτυξης. Όλα μας τα εργαλεία πρέπει να αποβλέπουν στην επίτευξη αυτού του συνδυασμού. Αν αυτό δεν το πετύχουμε, κινδυνεύουμε να περιθωριοποιήσουμε μεγάλες κοινωνικές ομάδες και έτσι να οδηγήσουμε όλη αυτή την προσπάθεια, που έχουμε καταβάλει μέχρι σήμερα, σε αποτυχία".

Σημαντικό στοιχείο η προθυμία της γερμανικής πλευράς να συμβάλει στη διάσωση της πραγματικής οικονομίας στην Ελλάδα, μέσω της αναπτυξιακής τράπεζας, δήλωσε ο εκπρόσωπος των Γερμανικών Επιμελητηρίων, Μάρτιν Κναπ, μιλώντας στον Αθήνα 9.84 και τον Νεκτάριο Νώτη.


Απαξιωτικός ήταν ο Γερμανός υπουργός για τη συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον Κάρολο Παπούλια για τις γερμανικές αποζημιώσεις, αφού ερωτηθείς σχετικά, τόνισε ότι άκουσε ότι κάποιος της αντιπολίτευσης έγινε δεκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και συνεχίζοντας, είπε χαρακτηριστικά: "Έμαθα ότι επικεφαλής μιας πολιτικής ομάδας έγινε δεκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, αλλά δεν μου είπαν τι συζήτησαν. Αλλά ακόμα και αν μου έλεγαν, δεν θα το σχολίαζα, σεβόμενος το θεσμό του Προέδρου της Δημοκρατίας".


Εξερχόμενος του προεδρικού μεγάρου, ο κος Τσίπρας άσκησε δριμεία κριτική και για την άδεια Αθήνα κατά τη διάρκεια της επίσκεψης Σόιμπλε, λέγοντας πως αυτή η εικόνα του αποκλεισμού της πόλης δεν βοηθά κανέναν, ενώ σχόλιο έκανε και ο ίδιος ο Σόιμπλε, αναφέροντας πως δεν περίμενε ότι με την επίσκεψή του θα παρέλυε η πόλη.

Keywords
Τυχαία Θέματα