Νέα σύλληψη για υπόθαλψη στη Μανωλάδα

Συνεχίζεται η κατακραυγή για τις τριτοκοσμικές συνθήκες εργασίας, που παραπέμπουν σε εποχές δουλείας, στη Μανωλάδα Ηλείας, ενώ πληθαίνουν τα ερωτήματα για την απουσία παρέμβασης της πολιτείας, που κώφευε απέναντι σε περιστατικά εκμετάλλευσης και εγκληματικής δράσης κατά μεταναστών εργατών. Πριν απο λίγο ανακοινώθηκε από την αστυνομία πως έγινε άλλη μία σύλληψη για υπόθαλψη των Ελλήνων επιστατών που άνοιξαν πυρ κατά των αλλοδαπών εργατών. Πρόκειται για 38χρονο, ο οποίος παρείχε κατάλυμα στους τρεις που αναζητούνται

στην περιοχή Ρουπάκι Ηλείας. Παρέμβαση Δένδια για τους αλλοδαπούς εργάτες.
«Ήξεραν εδώ και έξι μήνες για το πρόβλημα στο Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας, αλλά δεν είχε γίνει ούτε ένας έλεγχος» δήλωσε ο εργατολόγος, Γιάννης Καρούζος, μιλώντας στον Αθήνα 9.84 και τους Γιάννη Παπαγεωργίου και Νεκτάριο Νώτη.


Σύμφωνα με πληροφορίες του Αθήνα 9.84, στις 13 Δεκεμβρίου του 2010 και ενώ είχαν αναφερθεί περιστατικά καταχρηστικής συμπεριφοράς σε βάρος μεταναστών εργατών γης στην Μανωλάδα και σε άλλες περιοχές της χώρας, οι αρμόδιοι απέρριψαν παράγραφο του προσχεδίου νόμου που πρότεινε η Ειδική Γραμματεία της Επιθεώρησης Εργασίας, πρόταση και της ΓΣΕΕ.

Η επίμαχη παράγραφος προέβλεπε τον έλεγχο των «γεωργικών» επιχειρήσεων από το ΣΕΠΕ και γενικότερα των αγροτικών επιχειρήσεων του πρωτογενούς και δευτερογενούς αγροτικού τομέα, ώστε να διασφαλίζονται τα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων και να προστατεύεται η υγεία και η ασφάλεια της εργασίας.

Δηλώσεις Δένδια

«Ουδείς από τα θύματα κρατείται ή υπάρχει πιθανότητα να απελαθεί από τη χώρα» ξεκαθάρισε σε δηλώσεις που έκανε σήμερα το πρωί στη Βάρδα Ηλείας, ο υπουργός Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη Νίκος Δένδιας. Μάλιστα όπως πρόσθεσε «έχω την ευχέρεια να δώσω στα θύματα αυτό το καθεστώς, που θα τα προστατεύσει από την απέλαση».

Αναφερόμενος στα όσα έγιναν στη Νέα Μανωλάδα το απόγευμα της περασμένης Τετάρτης, τόνισε ότι «αυτό που συνέβη, όχι μόνο αντίκειται στη νομιμότητα, αλλά αντίκειται ευθέως στην ιδέα της ανθρωπιάς». Επίσης χαρακτήρισε εντελώς απαράδεκτα τα όσα συνέβησαν και όπως σημείωσε δεν έχουν καμία σχέση με την ευρύτερη κουλτούρα του ελληνικού λαού και της ελληνικής κοινωνίας.

Στη συνέχεια ο Νίκος Δένδιας τόνισε με αφορμή τα τελευταία γεγονότα στη Νέα Μανωλάδα ότι «δεν έχω την παραμικρή δυσκολία να αποδεχθώ πως το ευρύτερο κράτος, δεν υπήρξε πάντα παρόν, γι' αυτό χρειάζονται οι μεταρρυθμίσεις που γίνονται».

Σχετικά με τις μεταρρυθμίσεις ο υπουργός Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη ανέφερε ότι μόλις την προηγούμενη εβδομάδα με πρωτοβουλία του υπουργού Εργασίας Γιάννη Βρούτση πέρασε σχετική διάταξη, που επιτρέπει στην αστυνομία να ελέγχει τα θέματα της ανασφάλιστης εργασίας. Μάλιστα ανακοίνωσε ότι το συγκεκριμένο νομοθέτημα υπεγράφη από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Ο Νίκος Δένδιας έφθασε στη Βάρδα Ηλείας λίγο μετά τις 8:00 το πρωί και επισκέφθηκε το αστυνομικό τμήμα της περιοχής, όπου ενημερώθηκε σχετικά με τις έρευνες της Αστυνομίας, για τον εντοπισμό των τριών ατόμων που εμπλέκονται στην υπόθεση των πυροβολισμών εναντίον 200 μεταναστών.

Εν τω μεταξύ, ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης έδωσε κατεπείγουσα εντολή να μεταβεί στην περιοχή κλιμάκιο του Σώματος Επιθεωρητών Εργασίας.

Παλιοί λογαριασμοί
Γνωστός στις αρχές ο ένας από τους επιστάτες δράστες της δολοφονικής επίθεσης εναντίον των μεταναστών εργατών από το Μπαγκλαντές, στη Μανωλάδα, ενώ σύμφωνα με την αστυνομία ο κτηματίας και οι επιστάτες του, ήταν εξοπλισμένοι με τρόπο που παραπέμπει στην εποχή της δουλείας και το γεγονός ότι η ένοπλη επίθεση δεν έγινε την ώρα της έντασης, αλλά λίγο αργότερα, εκτιμάται ότι υποδηλώνει εγκληματικές προθέσεις εκ μέρους των δραστών.

Στην περιοχή μεταβαίνει σήμερα ο υπουργός προστασίας του Πολίτη Νίκος Δένδιας, ο οποίος θα επισκεφθεί το Αστυνομικό Τμήμα Βάρδας.

Με εντολή τού αρχηγού της ΕΛΑΣ στις έρευνες για την υπόθεση ενεπλάκη και το τμήμα Αντιμετώπισης Ρατσιστικής Βίας της Ασφάλειας.

Εντολή για κατά προτεραιότητα έρευνα για την απόδοση ευθυνών σχετικά με την χθεσινή επίθεση κατά αλλοδαπών εργατών στη Μανωλάδα Ηλείας έδωσε στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, ο υπουργός Δικαιοσύνης, Αντώνης Ρουπακιώτης. «Η βάρβαρη και απάνθρωπη ένοπλη επίθεση ανασύρει απεχθείς εικόνες ενός δουλεμπορικού νότου που στη χώρας μας δεν έχουν καμία θέση», τονίζει ο υπουργός Δικαιοσύνης, καλώντας σε αποδοκιμασία τέτοιων συμπεριφορών και όσων πολιτικών δυνάμεων τις στηρίζουν.

Για τον επιχειρηματία-καλλιεργητή φράουλας, οι κατηγορίες είναι ηθική αυτουργία σε απόπειρα ανθρωποκτονίας. Οι τρεις επιστάτες, 39, 27 και 21 ετών, αναζητούνται, ενώ ένας από αυτούς έχει παρελθόν με παρόμοια βίαιη ενέργεια σε βάρος αλλοδαπού, στην ίδια περιοχή.
Συγκεκριμένα, τον περασμένο Αύγουστο, ο 27χρονος μαζί με έναν ακόμη Έλληνα, έκλεισαν το παράθυρο του αυτοκινήτου πιάνοντας το χέρι του μετανάστη και τον έσυραν για αρκετή απόσταση με αποτέλεσμα να τραυματιστεί.

Από την αστυνομία έγινε γνωστό ότι από τους συνολικά επτά αλλοδαπούς, οι οποίοι παραμένουν νοσηλευόμενοι στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Πατρών και στο Γενικό Νοσοκομείο Πύργου, κανείς δεν διατρέχει κίνδυνο ζωής.

Keywords
Τυχαία Θέματα