Καμερούν: Αιματηρές μάχες με τη Μπόκο Χαράμ

Το Καμερούν ανακοίνωσε σήμερα ότι οι ένοπλες δυνάμεις του σκότωσαν 107 μαχητές της ακραίας ισλαμιστικής οργάνωσης Μπόκο Χαράμ, σε συγκρούσεις που σημειώθηκαν στον βορρά της χώρας, σε μια περιοχή στην οποία οι επιδρομές των τζιχαντιστών από τη γειτονική Νιγηρία αποτελούν συχνό φαινόμενο.

Η είδηση για τις μάχες στο Καμερούν συνέπεσε με την ανακοίνωση από τη Νιγηρία ότι η κυβέρνηση κατέληξε σε συμφωνία εκεχειρίας με την Μπόκο Χαράμ. Η οργάνωση πάντως δεν έχει ακόμη επιβεβαιώσει αυτήν την πληροφορία.

Οι συγκρούσεις
στο βόρειο Καμερούν ξεκίνησαν όταν οι ισλαμιστές διέσχισαν τα σύνορα μεταξύ των πόλεων Αμτσίντε και Λιμάνι, την Τετάρτη και συνεχίστηκαν και την Πέμπτη, σύμφωνα με τον υπουργό Άμυνας Εντγκάρ Αλέν Μέμπε Ενγκόο. Οκτώ Καμερουνέζοι στρατιώτες σκοτώθηκαν και άλλοι επτά τραυματίστηκαν.

Ένα όχημα της Μπόκο Χαράμ γεμάτο με πυρομαχικά και εκρηκτικά καταστράφηκε από τους στρατιώτες που πλέον έχουν θέσει την περιοχή υπό τον έλεγχό τους.

Η Μπόκο Χαράμ έχει σκοτώσει χιλιάδες ανθρώπους την τελευταία πενταετία, αφότου ξεκίνησε την εκστρατεία της για την ίδρυση ενός ισλαμικού κράτους στη βορειοανατολική Νιγηρία. Έχει επίσης εντείνει τις επιθέσεις της στο Καμερούν, όπου τους τελευταίους μήνες απήγαγε 27 ανθρώπους. Όλοι οι όμηροι, μεταξύ των οποίων και 10 Κινέζοι, αφέθηκαν ελεύθεροι το περασμένο Σάββατο.

Η Νιγηρία από την πλευρά της ανακοίνωσε νωρίτερα ότι η Μπόκο Χαράμ συμφώνησε να απελευθερώσει περισσότερα από 200 κορίτσια που είχε απαγάγει τον περασμένο Απρίλιο. Πηγές των υπηρεσιών πληροφοριών από το γειτονικό Τσαντ ανέφεραν ότι οι διαπραγματεύσεις για την απελευθέρωση των κοριτσιών και των ομήρων στο Καμερούν συνδέονταν μεταξύ τους.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ- ΜΠΕ
Keywords
Τυχαία Θέματα