Καλή Ανάσταση όλων σας των επιθυμιών

του Δημήτρη Β. Τριανταφυλλίδη

Μια άνοιξη βουρκωμένη υποδέχεται φέτος τη γιορτή της Ανάστασης, θαρρείς κι η φύση νιώθει τη διστακτικότητα των ανθρώπων απέναντι στο καινούριο που τόσο μεγάλη ανάγκη έχει αυτός ο τόπος και οι άνθρωποι του.Η αμφισημία ανάμεσα στον ενθουσιασμό και την επιφυλακτικότητα είναι το χαρακτηριστικό γνώρισμα των διαθέσεων των ανθρώπων αυτή την περίοδο. Η κούραση από την μακροχρόνια κρίση, η προσμονή των εκλογών αλλά και η πλησμονή από τις ανέξοδες υποσχέσεις που δίνουν πολλοί, έχει δημιουργήσει μια ατμόσφαιρα που ταλαντεύεται ανάμεσα στην αισιοδοξία και την απαισιοδοξία.


Υποψιασμένοι ή καχύποπτοι οι πολίτες βιώνουν αυτή την περίοδο συναισθήματα που εδράζονται σε προσλαμβάνουσες παραστάσεις αντιθετικές μεταξύ τους, προσπαθώντας να βρουν το σημείο ισορροπίας εκείνο που θα τους επιτρέψει να προχωρήσουν παρακάτω και να γυρίσουν σελίδα στην ατομική και συλλογική τους ζωή.
Η έτσι κι αλλιώς ταραγμένη εποχή μας, μια εποχή μεταβατική με πολλές αντιξοότητες και δυσκολίες, είναι μια ιστορική περίοδος που θα μείνει χαραγμένη στη μνήμη των ανθρώπων για την χωρίς όρια δυσανεξία και μισαλλοδοξία της και, κυρίως, για την παντελή απροθυμία αυτής της κοινωνίας για συγχώρεση.

Αυτή η εγγενής αδυναμία της νέας ελληνικής συνείδησης, η ανικανότητα της προς συγχώρεση, είναι ίσως ένα από τα μεγαλύτερα εμπόδια για την πρόοδό της. Η ανεπάρκεια αυτή οφείλεται στο γεγονός ότι τόσο σε συλλογικό επίπεδο (περιούσιος λαός, ελληνικός εξαιρετισμός κλπ), όσο και σε ατομικό (υπερτροφικό ημιμαθές εγώ του νεοέλληνα), στερούν τη δυνατότητα κατανόησης της θέσης του Άλλου. Έτσι, συχνά πυκνά γινόμαστε μάρτυρες εγωιστικών αντικοινωνικών συμπεριφορών από τα πιο μικρά έως τα πιο μεγάλα ζητήματα αυτού του τόπου, πράγμα που δυσκολεύει ή και καθιστά αδύνατη την επικοινωνία και την κατανόηση μεταξύ μας.


Η κρίση θα ήταν ίσως μια καλή ευκαιρία να υπερβούμε αυτή την αδυναμία. Δεν συνέβη όμως τίποτα το ενθαρρυντικό όλα αυτά τα χρόνια. Απεναντίας, είδαμε να δημιουργείται μια ολόκληρη στρατιά πολιτικών και παρατρεχάμενων αυτών, που στήριξαν το πολιτικό παρόν και μέλλον τους στον αποκλεισμό και τη μισαλλοδοξία, στο τεχνητό διαχωρισμό του πληθυσμού σε "Εμείς και οι άλλοι", επαναλαμβάνοντας για άλλη μια φορά τα λάθη του παρελθόντος, καθότι είναι δέσμιοι ενός πολύ συγκεκριμένου τρόπου σκέψης, ο οποίος αποκλείει κάθε άλλη αλήθεια ή προσέγγιση της αλήθειας που δε συμφωνεί με τον ίδιο.


Τις μελαγχολικές αυτές σκέψεις έρχεται να διώξει το βαθύτερο νόημα των ημερών που δεν είναι άλλο από τη νίκη της αγάπης επί του μίσους, από την υπεροχή της συγχώρεσης έναντι της μισαλλοδοξίας, της ελπίδας έναντι της απαισιοδοξίας και της κατήφειας.


Καλή Ανάσταση όλων σας των επιθυμιών!

Keywords
Τυχαία Θέματα