Κάλεσμα για μποϊκοτάζ του δημοψηφίσματος

Σύροι αντικαθεστωτικοί απέρριψαν μαζικά σήμερα το σχέδιο του Συντάγματος και κάλεσαν σε μποϊκοτάζ του δημοψηφίσματος που θέλει να διοργανώσει το καθεστώς στις 26 Φεβρουαρίου γι αυτό, εκτιμώντας ότι το κείμενο διατηρεί το ίδιο πνεύμα του σημερινού Συντάγματος και χορηγεί στον πρόεδρο «απόλυτα προνόμια».

«Το σχέδιο του Συντάγματος αφιερώνει στον πρόλογο και σε ορισμένα άρθρα του το πνεύμα του ισχύοντος Συντάγματος», εκτιμούν σε ανακοίνωσή τους οι Τοπικές Επιτροπές Συντονισμού,
όργανο στο οποίο συμμετέχουν οι μεγαλύτερες οργανώσεις της αντιπολίτευσης στη Συρία.

«Οι Επιτροπές καλούν το λαό να αρνηθεί και να μποϊκοτάρει το υποτιθέμενο δημοψήφισμα και να εμμείνει στην υλοποίηση των στόχων της επανάστασής μας ανατρέποντας το καθεστώς του προέδρου Μπασάρ αλ-Ασαντ», προσθέτουν.

«Χορηγεί στον πρόεδρο της Δημοκρατίας απόλυτα προνόμια και τον αναδεικνύει σε απόλυτο και αιώνιο ηγέτη, επιτρέπει την αναπαραγωγή του καθεστώτος και δεν εγγυάται, όπως και το σημερινό Σύνταγμα, το διαχωρισμό της εξουσίας», τονίζουν.

«Το καθεστώς δεν ενδιαφέρεται για τη βούληση των Σύρων, καθώς οι προϋποθέσεις για τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος δεν πληρούνται και αυτός που επεξεργάστηκε το Σύνταγμα δεν είναι νόμιμος», προσθέτουν αναφερόμενες στο καθεστώς και τη συνέχιση της καταστολής της εξέγερσης που μαίνεται τους 11 τελευταίους μήνες.

Ο πρόεδρος Μπασάρ αλ-Ασαντ αποφάσισε χθες να διοργανώσει δημοψήφισμα στις 26 Φεβρουαρίου για ένα νέο Σύνταγμα με βάση τον πλουραλισμό απαλείφοντας κάθε αναφορά στην κυρίαρχη θέση του κόμματος Μπάαθ.

Παράλληλα ο απολογισμός των θυμάτων της καταστολής αυξάνεται με τουλάχιστον 33 νεκρούς χθες Τετάρτη, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Keywords
Τυχαία Θέματα