Καλεί τους θεσμούς να μοιράσουν την «απόσταση»

Εν αναμονή της απάντησης από την Κομισιόν τελεί η Αθήνα, με κυβερνητικές πηγές να δηλώνουν ότι η κυβέρνηση κάλυψε την μισή απόσταση στο θέμα των πρωτογενών πλεονασμάτων και περιμένει από τους θεσμούς, να καλύψουν την άλλη μισή. Οι ίδιες πηγές σημειώνουν ότι η Αθήνα πρότεινε πρωτογενές πλεόνασμα 0,75% για το 2015 και 1,75% για το 2016. «Η ελληνική κυβέρνηση έχει προχωρήσει στην κατάθεση ουσιαστικών προτάσεων που μπορεί να δώσουν μια βιώσιμη λύση» επισήμανε ο

Αλέξης Τσίπρας στην εισήγηση του στην Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ. Εκτίμησε οτι τώρα βρισκόμαστε στο πιο ουσιαστικό και κρίσιμο σημείο των διαπραγματεύσεων και ζήτησε τη στήριξη του κόμματος στην κυβερνητική προσπάθεια.

Ο πρωθυπουργός έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στη σημασία του λαϊκού παράγοντα στην διαμόρφωση των εξελίξεων εκτιμώντας ότι η στήριξη της κυβέρνησης απο την συντριπτική πλειοψηφία της ελληνικής κοινωνίας αποτελεί το πιο ισχυρό όπλο της χώρας στη διαπραγμάτευση.
Διέψευσε όμως τα σενάρια περί πρόωρης προσφυγής στις κάλπες τονίζοντας οτι η κυβέρνηση έχει μια νωπή και ισχυρή λαϊκή εντολή την οποία εφαρμόζει και δεν εξετάζει σενάρια εκλογών.

Εν τω μεταξύ, ο εκπρόσωπος της Κομισιόν Μαργαρίτης Σχοινάς με νέα δήλωση του διευκρίνισε οτι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξετάζει την ελληνική πρόταση και άλλοι αξιωματούχοι της ΕΕ "δεν ομιλούν εκ μέρους" της Επιτροπής. Αφορμή, πληροφορία την οποία μετέδωσε νωρίτερα το Ρόιτερς σύμφωνα με την οποία τρεις αξιωματούχοι της ΕΕ, τους οποίους δεν κατονόμασε, δήλωσαν πως η νέα πρόταση της Ελλάδας δεν είναι επαρκής για να συναφθεί συμφωνία.

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, ο οποίος υποβάθμισε την αισιοδοξία της κυβέρνησης της Ελλάδας για την επίτευξη πολύ σύντομα μιας συμφωνίας, υποστηρίζοντας ότι μέχρι τώρα η ελληνική πλευρά "υποτιμά την περιπλοκότητα" των μέτρων που ζητεί ο ίδιος ώστε να αναζωογονηθεί η οικονομία της και να γίνει το ελληνικό χρέος βιώσιμο.

Ο Ντάισελμπλουμ, ο οποίος είναι επίσης υπουργός Οικονομικών της Ολλανδίας,παραδέχθηκε ότι ακόμη δεν έχει λάβει γνώση των νέων προτάσεων της ελληνικής κυβέρνησης, επέμεινε όμως ότι δεν θα καταστεί δυνατή μια συμφωνία παρά μόνον εάν οι προτάσεις αυτές είναι "σοβαρές".

"Βλέπωπολλή αισιοδοξία στην ελληνική πλευρά, και αυτό υποτιμά την πολυπλοκότητα αυτού το οποίο της ζητείται: να βάλει ξανά τον προϋπολογισμό της σε τάξη και την οικονομία στις ράγες", είπε ο Ντάισελμπλουμ σε συνέντευξη που παραχώρησε στο ιδιωτικό ολλανδικό τηλεοπτικό δίκτυο RTL.

"Αυτό απαιτεί (σ.σ. να ληφθούν) μέτρα στα οποία μέχρι τώρα έλεγαν όχι", συνέχισε ο Ντάισελμπλουμ και υπογράμμισε: "μένει να φανεί εάν είναι δυνατόν να επιλυθούν όλα αυτά σε τόσο βραχύ χρονικό διάστημα".

Με πληροφορίες από ΑΠΕ- ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα