Καλεί σε διαδηλώσεις

Ο επικεφαλής του Συριακού Εθνικού Συμβουλίου, στο οποίο συμμετέχουν οι κυριότερες οργανώσεις της συριακής αντιπολίτευσης, κάλεσε σήμερα τους Σύρους να διαδηλώσουν μετά την έναρξη της εφαρμογής της κατάπαυσης του πυρός, βάσει του σχεδίου του ειδικού απεσταλμένου του ΟΗΕ και του Αραβικού Συνδέσμου Κόφι Αναν, το οποίο εγγυάται "το δικαίωμα στην πραγματοποίηση ειρηνικών διαδηλώσεων".

"Καλούμε τον λαό να διαδηλώσει και να εκφρασθεί διότι αποτελεί αναφαίρετο δικαίωμα, οι διαδηλώσεις

αποτελούν σημείο-κλειδί του σχεδίου"Αναν, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο Μπουρχάν Γαλιούν.

"Η κατάπαυση του πυρός δεν έχει καμία αξία εάν δεν επιτρέπει στον λαό να διαδηλώνει και το σχέδιο Αναν δεν έχει καμία αξία εάν δεν επιτρέπει τη μετάβαση της χώρας προς μία δημοκρατική, πλουραλιστική διακυβέρνηση. Και η αρχή αυτής της διαδικασίας μετάβασης, είναι το δικαίωμα του λαού να διαδηλώνει" είπε.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τις προθέσεις του καθεστώτος του Μπασάρ αλ-Ασαντ ως προς την τήρηση του κατάπαυσης του πυρός, ο επικεφαλής του Συριακού Εθνικού Συμβουλίου εξέφρασε τις επιφυλάξεις του. "Περιμένουμε να δούμε, η ημέρα δεν έχει τελειώσει, δεν έχουμε καμία εμπιστοσύνη στο καθεστώτος, ακόμη περισσότερο όταν οι στρατιωτικές δυνάμεις δεν έχουν ακόμη αποσυρθεί", είπε.

Οι συριακές αρχές ανακοίνωσαν ότι θα τερματίσουν τις επιχειρήσεις σήμερα το πρωί στις 06.00, προειδοποιώντας ωστόσο ότι ο στρατός θα απαντήσει σε οποιαδήποτε "τρομοκρατική" επίθεση.

"Υπάρχει κατάπαυση του πυρός, όμως λεν ότι είναι ΄έτοιμοι να πυροβολήσουν κάθε στιγμή...τι σημαίνει αυτό", είπε.

Πέντε ώρες μετά την έναρξη της κατάπαυσης του πυρός, δεν έχει υπάρξει παραβίαση, αλλά ο στρατός δεν έχει αποσυρθεί από τις πόλεις, όπως επιτάσσει το σχέδιο Αναν.

"Ο συριακός στρατός είναι υπεύθυνος για τη δημόσια τάξη και θα αποσυρθεί από τις πόλεις όταν θα έχει αποκατασταθεί η τάξη. Η διατήρηση της τάξης και της σταθερότητας και η προστασία των πολιτών αποτελούν ευθύνη του στρατού. Το να μιλάμε για απόσυρση του στρατού από τις πόλεις αποτελεί κατάφωρη επίθεση κατά της συριακής κυριαρχίας. Ο στρατός είναι υπεύθυνος για την προστασία των περιφερειών και επιτρέπει την έκφραση της εξουσίας του Κράτους και τη διατήρηση της δημόσιας τάξης, απέναντι στην έξωθεν συνωμοσία και τις τρομοκρατικές ενέργειες. Ο συριακός στρατός θα επιστρέψει στα στρατόπεδα όταν θα έχει ολοκληρώσει την αποστολή του", σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας Al-Watan.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα