Κακουργηματική δίωξη Καπελέρη

Κακουργηματική δίωξη σε βάρος του γ.γ. Τελωνειακών και Φορολογικών Υποθέσεων, Γιάννη Καπελέρη, ο οποίος παραιτήθηκε μετά από αίτημα του Ευάγγελου Βενιζέλου, καθώς και σε βάρος της επικεφαλής της Διεύθυνσης Ελέγχου Τελωνείων, για απιστία περί την υπηρεσία, σχετικά με την μη είσπραξη προστίμων για λαθρεμπόριο καυσίμων άσκησαν μετά από παραγγελία οι δύο οικονομικοί εισαγγελείς Γρηγόρης Πεπόνης και Σπύρος Μουζακίτης αφού διασφάλισαν ότι θα συνεχίζουν να ασκούν τα καθήκοντά τους.
Επίσης, 
πέτυχαν την ανάσυρση από το αρχείο των καταγγελιών τους για πιέσεις στο έργο τους, επιμένοντας ότι θέλουν να καταθέσουν γραπτώς ονόματα και υποθέσεις.

Με δηλώσεις στο Reuters, ο Γιάννης Καπελέρης αρνήθηκε τις κατηγορίες, επικαλούμενος την προβληματική λειτουργία του συστήματος Ήφαιστος, ενώ καταθέτοντας με την ιδιότητα του υπόπτου φέρεται να υποστήριξε ότι τα επίμαχα πρόστιμα ήταν εκπρόθεσμες εγγραφές, σε χιλιάδες επιχειρήσεις, οι οποίες θα έκλειναν αν προχωρούσε η διαδικασία.

Εξηγήσεις ζητούν από τον κ. Βενιζέλο ΝΔ , ΛΑΟΣ και Αριστερά

Μείζον οικονομικό, πολιτικό και ηθικό ζήτημα εγείρει η δίωξη που ασκήθηκε σε βάρος του Γενικού Γραμματέα Τελωνειακών και Φορολογικών Θεμάτων του υπουργείου Οικονομικών Γιάννη Καπελέρη καθώς και ενός ακόμη στελέχους του υπουργείου Οικονομικών, αναφέρει ο εκπρόσωπος της ΝΔ Γιάννης Μιχελάκης σε ανακοίνωσή του.

Σύμφωνα με τον κ. Μιχελάκη, «το ζήτημα παίρνει ακόμη σοβαρότερες διαστάσεις, εφόσον αληθεύουν οι ισχυρισμοί Καπελέρη, ότι τα πρόστιμα δεν εισπράττονταν ενόψει νομοθετικής ρύθμισης».

Ο εκπρόσωπος της ΝΔ επισημαίνει ότι για όλα αυτά δεν αρκεί η καθυστερημένη απομάκρυνση του κ. Καπελέρη, αλλά απαιτούνται άμεσα τεκμηριωμένες απαντήσεις.

Αιχμές για την επίσπευση του κλεισίματος της έρευνας του Αρείου Πάγου σχετικά με τους λόγους που επικαλέσθηκαν στην επιστολή παραίτησής τους άφησε ο αναπληρωτής οικονομικός εισαγγελέας Σπύρος Μουζακίτης, τονίζοντας πως τόσο ο ίδιος όσο και ο συνάδελφός του Γρηγόρης Πεπόνης έδωσαν προφορικά ονόματα και στοιχεία για τις παρεμβάσεις που κατήγγειλαν στο έργο τους.

Στην ανακοίνωση που εξέδωσε το υπουργείο Οικονομικών λίγο μετά την παραγγελία του οικονομικού εισαγγελέα αναφέρεται επίσης:

«Σημειώνεται πάντως ότι, κατά την τελευταία συνεδρίαση της Εθνικής Επιτροπής κατά της Φοροδιαφυγής, επειδή οι υπηρεσίες της Γενικής Γραμματείας Φορολογικών και Τελωνειακών Θεμάτων είχαν προτείνει την νομοθετική ρύθμιση του θέματος αυτού, θεωρώντας ότι δεν σχετίζεται με πράξεις λαθρεμπορίας, ο υπουργός Οικονομικών είχε ζητήσει από την Γενική Γραμματεία Φορολογικών και Τελωνειακών Θεμάτων -παρουσία του οικονομικού εισαγγέλεα Γ.Πεπόνη- να διασταυρώσουν τα στοιχεία με την Ελληνική Αστυνομία και ιδίως την Υποδιεύθυνση Οικονομικού Εγκλήματος και τη Γενική Γραμματεία Εμπορίου, που ασχολούνται επίσης με θέματα λαθρεμπορίας καυσίμων, προκειμένου να μην αφεθεί κανένα απολύτως περιθώριο διαφυγής σε πρατηριούχους καυσίμων που εντάσσονται στο σύστ
Keywords
Τυχαία Θέματα