Κακές επιδόσεις και capital control ρίχνουν τις βάσεις

του Ισίδωρου Ρούσου

Στις τελευταίες μέρες του Αυγούστου τελειώνει οριστικά η αγωνία των χιλιάδων υποψηφίων των πανελλαδικών εξετάσεων, καθώς θα ανακοινωθούν οι βάσεις εισαγωγής στα ΑΕΙ-ΤΕΙ, ωστόσο τα έως τώρα στοιχεία δείχνουν πτώση στις περισσότερες σχολές, κυρίως της επαρχίας, και
άνοιγμα της ψαλίδας μεταξύ των κεντρικών και των περιφερειακών ιδρυμάτων.

Η δημοσιονομική κρίση, η οικονομική ανασφάλεια και ο έλεγχος των κεφαλαίων παίζουν σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση των βάσεων. Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΘΗΝΑ 9.84, χιλιάδες μηχανογραφικά δελτία περιορίστηκαν σε ιδρύματα και σχολές μίας και μόνο πόλης, καθώς οι υποψήφιοι προτίμησαν να δηλώσουν τμήματα ΑΕΙ και ΤΕΙ στον τόπο κατοικίας τους, αφού οι γονείς τους αδυνατούν να συντηρήσουν δεύτερο σπίτι εκτός οικογενειακής εστίας. Μοιραία, αυτή η τάση οδηγεί σε κατάρρευση τις βάσεις πολλών σχολών που δεν βρίσκονται σε μεγάλες πόλεις.

Σε γενικές γραμμές, τα μόρια για την εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση διαμορφώνονται βάσει τριών κριτηρίων: Τις επιδόσεις των υποψηφίων, τον αριθμό των εισακτέων και τις προτιμήσεις τους, όπως αποτυπώνονται στα μηχανογραφικά δελτία. Οι βαθμολογίες φέτος ήταν χειρότερες από πέρυσι, ωστόσο η μεγάλη πτώση συγκρατείται κάπως από τη μείωση των θέσεων κατά περίπου 2.000. Η τάση των υποψηφίων να δηλώνουν σχολές στην πόλη τους αναμένεται να μεγαλώσει την ψαλίδα ανάμεσα στις βάσεις των κεντρικών ιδρυμάτων και των περιφερειακών, ενώ αυτή η τάση θα ενισχυθεί ακόμη περισσότερο από το νέο καθεστώς για τις μετεγγραφές, αφού η αυστηροποίηση των κριτηρίων δεν θα οδηγήσει στην περσινή εικόνα, όπου χιλιάδες υποψήφιοι δήλωσαν περιφερειακά τμήματα, έχοντας σίγουρη τη μετακίνησή τους σε αντίστοιχες σχολές στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη. Να σημειωθεί ότι το 2014, πέρα από την άνοδο των βάσεων στις δημοφιλείς σχολές, είχαν σκαρφαλώσει σε υψηλά επίπεδα και οι βάσεις τμημάτων με αντίστοιχο γνωστικό αντικείμενο, τα οποία χρησιμοποιήθηκαν από τους δικαιούχους μετεγγραφής ως "σκαλοπάτι" για τη μετακίνησή τους σε κεντρικό πανεπιστήμιο.

Οι κακές επιδόσεις των υποψηφίων και η μείωση του αριθμού των αριστούχων αναμένεται να "ρίξουν" τις βάσεις στις περιζήτητες σχολές, ενώ η συσσώρευση υποψηφίων σε βαθμολογίες 12-13 και 15-16 συγκρατεί τρόπον τινά τις λεγόμενες "μεσαίες" σχολές. Δεδομένο πάντως θεωρείται ένα εντυπωσιακό άνοιγμα της ψαλίδας κέντρου - περιφέρειας. Στις ιατρικές σχολές η πτώση θα είναι από 150 έως 600 μόρια περίπου, στις νομικές από 300 έως 750, ενώ στις δημοφιλείς πολυτεχνικές από 200 έως και 1.000 μόρια!

Σημαντική πτώση αναμένεται και σε σχολές που εξασφαλίζουν επαγγελματική αποκατάσταση (αστυνομικές, στρατιωτικές) ή... την εξασφάλιζαν παλαιότερα (παιδαγωγικές, οικονομικές)

Αναλυτικά οι εκτιμήσεις ανά επιστημονικό πεδίο:

1ο πεδίο
Οι υψηλόβαθμες σχολές του πεδίου, όπως οι Νομικές θα χάσουν πολλά μόρια σε σχέση με πέρυσι ακόμα και στην Αθήνα ή τη Θεσσαλονίκη, ενώ το ίδιο αναμένεται και στις "μεσαίες" σχολές, αλλά και στις πάλαι ποτέ περιζήτητες όπως Ψυχολογία, Κοινωνιολογία και Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης με απώλειες που θα φτάσουν έως και 800 μόρια. Σε ελεύθερη πτώση και οι αστυνομικές σχολές.

2ο πεδίο
Οι κάκιστες επιδόσεις σε Μαθηματικά και Φυσική γκρεμίζουν τις βάσεις των λεγόμενων "καθηγητικών σχολών" (Μαθηματικό, Φυσικό, Χημικό κλπ.), κυρίως στην περιφέρεια, ωστόσο στα κεντρικά τμήματα ίσως συγκρατηθεί η πτώση λόγω του μεγαλύτερου ενδιαφέροντος.

3ο πεδίο
Ακόμα και η Ιατρική Αθηνών πέφτει, χάνοντας μέρος της μεγάλης περσινής της ανόδου. Αντίστοιχες απώλειες θα έχουν και οι βάσεις των υπόλοιπων ιατρικών σχολών, ενώ έως 600 μόρια θα χάσουν Οδοντιατρικές, Κτηνιατρικές, Φαρμακευτικές και Νοσηλευτικές σχολές.

4ο πεδίο
Αντίστοιχη εικόνα με τις σχολές του 2ου επιστημονικού πεδίου. Οι πολύ κακές βαθμολογίες σε Μαθηματικά και Φυσική πιέζουν τις βάσεις προς τα κάτω, ακόμα και σε πτώση 1.000 μορίων, κυρίως στην περιφέρεια, ωστόσο το γεγονός ότι οι υποψήφιοι προτιμούν τμήματα στην πόλη τους, οι δημοφιλείς σχολές σε ΕΜΠ και ΑΠΘ θα έχουν μικρότερες απώλειες, 200-500 μόρια.

5ο πεδίο
Σε κατάρρευση οδηγούνται οι βάσεις των οικονομικών σχολών, λόγω της τεράστιας αποτυχίας στα Μαθηματικά, των μέτριων επιδόσεων στο υποχρεωτικό μάθημα "Αρχές Οικονομικής Θεωρίας" και του χαμηλού ενδιαφέροντος. Ωστόσο αναμένεται συγκράτηση σε μεσαία και χαμηλόβαθμα τμήματα, καθώς υπάρχει μεγάλη συσσώρευση σε βαθμολογίες 12-14.
Keywords
Τυχαία Θέματα