Και τώρα στο... ταμείο για την είσπραξη

του Διονύση Δελλή.

Ολοκληρώθηκε λοιπόν το παγκόσμιο κύπελλο, με δόξα και τιμή. Και αποδείχθηκε πόσο δίκιο είχε ο Γκάρυ Λίνεκερ λέγοντας -εν έτη 1986- εκείνο το κλασικό «και στο τέλος κερδίζει πάντα η Γερμανία». Τι ακολουθεί λοιπόν τη διαδικασία του Μουντιάλ; Όλες οι μάρκες στο ταμείο. Τώρα ξεκινά η μεταγραφική περίοδος στην Ευρώπη. Και όσοι στην Βραζιλία είδαν τη μετοχή τους να ανεβαίνει, περιμένουν την ανάλογη... μετάφραση.

Ήδη ο Κέιλορ Νάβας της Κόστα Ρίκα, πήγε χθες βράδυ στην Ρεάλ Μαδρίτης. Στην
Βασίλισσα που ετοιμάζεται να υποδεχθεί τον παγκόσμιο πρωταθλητή Τόνι Κρος, αλλά και μάλλον τον καλύτερο παίκτη της διοργάνωσης, τον Χάμες Ροντρίγκεζ. Ο Γερμανός θα αφήσει το Μόναχο και τη Μπάγερν σε ένα deal ύψους 25 εκατ ευρώ, ενώ ο Κολομβιανός για να κάνει το ταξίδι Μονακό-Μαδρίτη θα υποχρεώσει τη Ρεάλ σε μια... σπατάλη της τάξης των 70 εκατ ευρώ! Για να βρει αυτά τα σχεδόν 100 εκατ ευρώ η Βασίλισσα θα αποχαιρετήσει τους δύο μεγάλους άτυχους του τελικού. Ο Άνχλε Ντι Μαρία μάλλον πάει στην Παρί (60 εκατ ευρώ) και ο Κεντίρα της Γερμανίας φεύγει για Λονδίνο -στην Άρσεναλ με 25 εκατ ευρώ-. Λονδίνο δηλώνει ως τόπο κατοικίας εδώ και μερικά 24ώρα και ο Αλέξις Σάντσεζ. Ο Χιλιανός στράικερ που επίσης έκανε σπουδαίο Μουντιάλ, δόθηκε από την Μπαρτσελόνα (38 εκατ ευρώ) σε μια προσπάθεια να συγκεντρώσουν οι Καταλανοί κάτι από όσα τους στοίχισε ο... Δράκουλας, Σουίς Σουάρες. Ο Ουρουγουανός που για να αποχαιρετήσει το Λίβερπουλ, και να χαιρετήσει τη Βαρκελώνη χρειάστηκαν 94 εκατ ευρώ! Ναι, δεν θα δώσουμε άλλα παραδείγματα.

Είναι βέβαιο όμως ότι το πάρτι των μεταγραφών μόλις ξεκίνησε. Αξίζει όμως μια ακόμη μικρή αναφορά σε αριθμούς. Για να καταλάβουμε γιατί μιλάμε. Με την «αγορά» ουσιαστικά τώρα να ανοίγει οι ομάδες της Πρέμιερ Λιγκ στην Αγγλία, έχουν ήδη ξοδέψει 350.000.000 ευρώ για ενίσχυση. Στην Ιταλία οι ομάδες της Σέριε Α, έχουν βάλει στο τραπέζι 140.000.000 ευρώ. Κάτι παραπάνω από 200.000.000 ευρώ έχουν «σπρώξει» οι Μπαρτσελόνα, Ρεάλ και Ατλέτικο Μαδρίτης στην Ισπανία. Άλλα 130.000.000 ευρώ είναι το ποσό στη Μπουντεσλίγκα της Γερμανίας. Και κάτι παραπάνω από 100.000.000 είναι το εισαγωγικό σημείωμα στο Σαμπιονά της Γαλλίας, προτού η Παρί και η Μονακό να ανοίξουν στα αλήθεια το παιχνίδι. Κάτι λιγότερο από ένα δισεκατομμύριο και είμαστε ακόμη στα μέσα του Ιούλη. Στις πρώτες μέρες μετά το Μουντιάλ. Τεράστια μπίζνα το ποδόσφαιρο. Και η Βραζιλία, αυτό το τουρνουά των 171 γκολ έδωσε ακόμη μεγαλύτερη ώθηση. Εκπλήρωσε την αποστολή του στο ακέραιο. Διαφήμισε το προϊόν στο μέγιστο. Και βάζει πια τους πάντες στην αναμονή για ένα πολύ μεγάλο «ανακάτεμα» στα ρόστερ των καλύτερων της Ευρώπης.

Στην Ελλάδα; Μέχρι τώρα τίποτε το ιδιαίτερο όπως αναμένονταν. Μονάχα η μετακίνηση του Ερίκ Αμπιντάλ στον Ολυμπιακό, τάραξε στα νερά μιας και ο Γάλλος αμυντικός μπορεί να είναι στα 35 του, αλλά δεν παύει να αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα ονόματα ποδοσφαιριστών που έφτασαν στα μέρη μας. Κατά τα άλλα; Περισσότερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι πωλήσεις (του Καπίνο στη Μάιντζ, αλλά και αυτή του Κώστα Μανωλά που όπως φαίνεται... έρχεται, παρά οι αγορές.
Keywords
Τυχαία Θέματα