Ιταλία: Ζητούν να ψηφίσουν από το εξωτερικό

Με σειρά εκκλήσεων οι Ιταλοί φοιτητές που βρίσκονται στο εξωτερικό με το πρόγραμμα πανεπιστημιακών ανταλλαγών Εrasmus ζητούν να μπορέσουν να ψηφίσουν στις βουλευτικές εκλογές της 24ης Φεβρουαρίου χωρίς να επιστρέψουν στην Ιταλία.

Την περασμένη εβδομάδα η υπουργός Εσωτερικών της υπηρεσιακής κυβέρνησης Μόντι, Άννα Μαρία Καντσελιέρι, είχε κάνει γνωστό ότι «η ψήφος από την χώρα προσωρινής διαμονής των φοιτητών δεν είναι δυνατή, διότι δεν έχουν εγγραφεί στα μητρώα των μονίμων κατοίκων εξωτερικού».

Τις

τελευταίες ημέρες, όμως, οι εκκλήσεις συνέχισαν να πολλαπλασιάζονται, τόσο μέσω του Διαδικτύου (ιδίως στο Facebook), όσο και με αίτημα προς τον ίδιο τον Ιταλό πρόεδρο της Δημοκρατίας, Τζόρτζιο Ναπολιτάνο.

Πηγές της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ανέφεραν ότι πρέπει να γίνουν όλες οι δυνατές προσπάθειες προκειμένου να μπορέσουν και οι φοιτητές οι οποίοι είναι ενταγμένοι στο πρόγραμμα Erasmus να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα με τον απλούστερο δυνατό τρόπο.

Ο αριθμός τους -σύμφωνα με τον ιταλικό Τύπο- υπολογίζεται γύρω στις 25.000. «Πρόκειται για νέους που εκπροσωπούν την χώρα μας και μπορούν να ταυτισθούν με την πρωτοπορία της μάθησης και της γνώσης», δήλωσε ο υπουργός παιδείας Φραντσέσκο Προφούμο.

Ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός Μάριο Μόντι αποφάσισε να πάρει επίσημα θέση, ζητώντας «να γίνει ό,τι είναι αναγκαίο για να βρεθεί άμεσα λύση το συγκεκριμένο πρόβλημα». Ανακοίνωσε επίσης ότι το θέμα πρόκειται να συζητηθεί αναλυτικά στο σημερινό υπουργικό συμβούλιο κι ότι θα καταβληθεί ουσιαστική προσπάθεια ώστε να μπορέσει να λυθεί με την έκδοση ειδικού κυβερνητικού διατάγματος.

Είναι πιθανό δηλαδή να παρασχεθούν στους φοιτητές που παρακολουθούν το πρόγραμμα Erasmus σε διάφορες ευρωπαϊκές χώρες, ανάλογα δικαιώματα με εκείνα των στρατιωτικών και των εκπαιδευτικών που έχουν αποσπασθεί προσωρινά στο εξωτερικό και μπορούν να ψηφίζουν από την χώρα στην οποία υπηρετούν.

Στην περίπτωση που δεν υπάρξουν τα απαιτούμενα «χρονικά περιθώρια» για την έγκριση του μέτρου, πρόκειται να διατεθούν αεροπορικά εισιτήρια με μείωση της αρχικής τιμής της τάξης του 70%.

Οι Ιταλοί φοιτητές όμως θεωρούν ότι μια τέτοια εξέλιξη θα τους επιβάρυνε, χωρίς λόγο, με επιπλέον έξοδα.

Πηγή: ΑΠΕ- ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα