Ιταλία: Συνεδρίαση υπουργικού συμβουλίου

Αποφάσεις για τον τρόπο εφαρμογής του νέου νόμου για την μεταρρύθμιση των εργασιακών σχέσεων έλαβε σήμερα το υπουργικό συμβούλιο, το οποίο συνεδρίασε υπό τον πρωθυπουργό Ματέο Ρέντσι.

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε αμέσως μετά το τέλος του υπουργικού συμβουλίου, ο Ρέντσι εξήγησε ότι «σε περίπτωση άδικης απόλυσης (...) συνεχίζει να υφίσταται η υποχρέωση επαναπρόσληψης του εργαζομένου, και όχι οικονομικής αποζημίωσης» του.

Όσον αφορά τις απολύσεις για λόγους οικονομικών δυσχερειών των επιχειρήσεων,

η αποζημίωση θα αποτελεί μονόδρομο και θα αντιστοιχεί σε δύο μισθούς ανά έτος προϋπηρεσίας του εργαζόμενου-με όριο τους 24 μισθούς.

Αυτά πάντως θα ισχύσουν για τις περιπτώσεις που οι απολύσεις δεν οφείλονται σε ενδεχομένη πλημμελή εκτέλεση των καθηκόντων του υπαλλήλου.

Όσον αφορά περιπτώσεις διακοπής της σχέσης εργασίας οι οποίες συνδέονται με πειθαρχικές κυρώσεις, θα αποφασίζεται κατά περίπτωση αν θα καταβάλλεται αποζημίωση ή θα επιλέγεται η επαναπρόσληψη.

Η Νέα Κεντροδεξιά, το ήσσον κόμμα του κυβερνητικού συνασπισμού του υπουργού εσωτερικών Αντζελίνο Αλφάνο, είχε ζητήσει να προβλέπεται για όλες τις περιπτώσεις επαναπρόσληψης και η εναλλακτική μιας ιδιαίτερα υψηλής χρηματικής αποζημίωσης. Ο Ρέντσι, όμως, απέρριψε το συγκεκριμένο ενδεχόμενο, με την λογική ότι θα ευνοούσε υπερβολικά τις επιχειρήσεις. Στο εξής, όμως, οι κανόνες της μεταρρύθμισης του εργασιακού θα ισχύουν τόσο για τις ατομικές, όσο και για τις ομαδικές απολύσεις που οφείλονται σε οικονομικά προβλήματα των επιχειρήσεων.

Υιοθετείται, επίσης, το «συμβόλαιο εργασίας αορίστου χρόνου με αυξανόμενες εγγυήσεις» : ο εργαζόμενος θα αποκτά πλήρη δικαιώματα (σε σχέση, κυρίως, με την αποζημίωση) μετά την πάροδο μιας τριετίας από την στιγμή της πρόσληψής του . Οι επιχειρήσεις που θα επιλέξουν να μονιμοποιήσουν τους υπαλλήλους τους θα «επιβραβεύονται» από το κράτος με φοροελαφρύνσεις. Όλες οι εν λόγω μεταρρυθμίσεις, πάντως, δεν ισχύουν για τους εργαζόμενους που έχουν ήδη υπογράψει συμβόλαιο, και διαθέτουν μόνιμη σχέση εργασίας.

«Αναλαμβάνω όλη ευθύνη. Ένας ηγέτης, κάποια στιγμή, πρέπει να προχωρά σε συγκεκριμένες επιλογές και να αναλαμβάνει την όποια ευθύνη», τόνισε ο Ρέντσι κατά την διάρκεια της συνέντευξης τύπου, προσθέτοντας πώς τόσο η κεντροδεξιά του Αλφάνο, όσο και οι δυνάμεις της αριστεράς, από την μεριά τους, «θα ήθελαν κάτι το διαφορετικό, ή κάτι περισσότερο».

«Το σημαντικό, όμως, είναι ότι μετά από χρόνια απραξίας, καταφέραμε να κάνουμε κάτι το συγκεκριμένο», τόνισε ο Ιταλός πρωθυπουργός.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα