Ιταλία: διάσκεψη για τη Λιβύη

Μια διεθνής διάσκεψη με θέμα το μέλλον της Λιβύης άρχισε σήμερα στην Ρώμη, με την συμμετοχή διπλωματικών απεσταλμένων τριάντα πέντε χωρών, συμπεριλαμβανομένων πολλών υπουργών Εξωτερικών.

Την πρωτοβουλία για τη διοργάνωση της διάσκεψης έλαβε η νέα Ιταλίδα υπουργός Εξωτερικών Φεντερίκα Μογκερίνι σε συνεργασία με τη λιβυκή κυβέρνηση και τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών.

Ωστόσο στην

διάσκεψη της Ρώμης η επικαιρότητα επιβάλλει ως το κύριο θέμα συζήτησης την ουκρανική κρίση. Κατά την διάρκεια της ημέρας, σχεδιάζεται να γίνει διμερής συνάντηση του αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Τζον Κέρι με τον ρώσο ομόλογό του, Σεργκέι Λαβρόφ.

Σύμφωνα με ιταλούς και ξένους παρατηρητές, ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας αναμένεται να ασκήσει εκ νέου πιέσεις με στόχο την έναρξη απευθείας διαλόγου της Μόσχας με το Κίεβο.

Στην Ρώμη βρίσκεται επίσης ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Ευάγγελος Βενιζέλος και ομόλογοί του της Γαλλίας, Ισπανίας, Γερμανίας και Τουρκίας.

Όσον αφορά την κατάσταση στην Ουκρανία ιταλικά ειδησεογραφικά τηλεοπτικά δίκτυα τονίζουν ότι ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών αναμένεται να αποφύγει να κάνει σαφείς δεσμεύσεις καθώς η κατάσταση η οποία διαμορφώνεται de facto στην Κριμαία θέτει σε δεύτερο πλάνο την πρόταση της Ευρώπης για τη στήριξη της μεταβατικής κυβέρνησης της Ουκρανίας, μέχρι την διεξαγωγή νέων εκλογών.

Σε εξέλιξη βρισκόταν πριν από λίγο μια άτυπη συνάντηση του Τζον Κέρι με τους ομολόγους τους της Γαλλίας, της Ιταλίας, της Ισπανίας, της Γερμανίας και με την συμμετοχή του βρετανού υφυπουργού Εξωτερικών. Στόχος της συνάντησης αυτής είναι ο συντονισμός μιας κοινής ευρωαμερικανικής στρατηγικής, πριν από την έναρξη της έκτακτης συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα