Ισραήλ: Στόχος η προσέλκυση αναποφάσιστων

Την τελευταία προσπάθειά τους να προσελκύσουν τους αναποφάσιστους ψηφοφόρους καταβάλλουν σήμερα τα πολιτικά κόμματα στο Ισραήλ καθώς η προεκλογική εκστρατεία εισέρχεται στην τελευταία ημέρα της.

Η ψηφοφορία θα ξεκινήσει αύριο στις 07:00 ώρα Ελλάδος και οι τελευταίες δημοσκοπήσεις που σύμφωνα με το νόμο επιτρεπόταν να δοθούν στη δημοσιότητα μέχρι

την περασμένη Παρασκευή έδειξαν ότι σχεδόν το 20% του εκλογικού σώματος δεν έχει ακόμη αποφασίσει τι θα ψηφίσει.

Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, το αποτέλεσμα των εκλογών δεν τίθεται εν αμφιβόλω--ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου θα διατηρήσει το αξίωμά του-- αλλά η δύναμη των κομμάτων μπορεί να επηρεάσει τις διαπραγματεύσεις για το σχηματισμό συμμαχίας και την επιρροή τους στο κοινοβούλιο.

Η ειδησεογραφική ιστοσελίδα Ynet μετέδωσε ότι υποψήφιοι και υποστηρικτές των κομμάτων έχουν βγει στους δρόμους ή χρησιμοποιούν το τηλέφωνο και το Ίντερνετ σε μία προσπάθεια προσέλκυσης ψηφοφόρων την τελευταία στιγμή.

Το κόμμα Λικούντ του Νετανιάχου, συγχωνευμένο πλέον με το ακροδεξιό και εθνικιστικό κόμμα Μπεϊτέινου, αναμένεται να αναδειχθεί ισχυρότερο κόμμα εξασφαλίζοντας περίπου 35 έδρες από τις 120--πολύ λιγότερες απ΄ό,τι προβλεπόταν αρχικά--επιχειρεί να πείσει τους ψηφοφόρους ότι χρειάζεται ένα μεγάλο κυβερνών κόμμα για μία σταθερή διακυβέρνηση.

Η ηγέτης του Εργατικού κόμματος Σέλι Γιατσίμοβιτς σκοπεύει να περιοδεύσει με ειδικό λεωφορείο για να συγκεντρώσει ψήφους, ενώ ο πρώην δημοφιλής παρουσιαστής Γιαΐρ Λαπίντ θα ζητήσει τηλεφωνικώς από αναποφάσιστους να στηρίξουν το κεντροαριστερό του κόμμα Γιές Ατίντ.

Ο Ναφτάλι Μπένετ, ηγέτης του ακροδεξιού Jewish Home, που έχει παρουσιαστεί ως η έκπληξη των εκλογών και αναμένεται να τετραπλασιάσει την παρούσα εκπροσώπησή του των τριών εδρών, θα επιχειρήσει να προσελκύσει τους νεαρούς ψηφοφόρους και τους πολίτες από χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης.

Απόψε το βράδυ, ο Μπένετ θα επισκεφθεί παμπ στο Τελ Αβίβ όπου θα μιλήσει σε πιθανούς ψηφοφόρους του, μετέδωσε το Ynet.

Η ψηφοφορία ολοκληρώνεται αύριο στις 10:00 μμ ώρα Ελλάδος, όταν θα ξεκινήσουν να μεταδίδουν τα έξιτ πολς οι τρεις ισραηλινοί τηλεοπτικοί σταθμοί.

Και ο Αραβικός Σύνδεσμος

Ο Αραβικός Σύνδεσμος κάλεσε τους άραβες ψηφοφόρους του Ισραήλ, που αντιπροσωπεύουν περίπου το 20% του πληθυσμού, να ψηφίσουν "μαζικά" αύριο, Τρίτη, στις βουλευτικές εκλογές και να δείξουν την "ανησυχία" τους για το γεγονός ότι όλα δείχνουν πως θα επανεκλεγεί ο απερχόμενος πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου.

"Ο Αραβικός Σύνδεσμος καλεί τους άραβες πολίτες του Ισραήλ να ψηφίσουν μαζικά στις εκλογές ώστε να εκπροσωπηθούν και να μπορούν να αντιταχθούν στους ρατσιστικούς νόμους" που θα μπορούσε να ψηφίσει η Κνεσέτ (το ισραηλινό κοινοβούλιο), αναφέρει ο Σύνδεσμος σε ανακοίνωσή του που δόθηκε στη δημοσιότητα την παραμονή της ψηφοφορίας.

Η παναραβική οργάνωση, η οποία έχει την έδρα της στο Κάιρο, προσθέτει πως παρακολουθεί "με πολλή ανησυχία" αυτές τις εκλογές, που αναμένεται ότι θα κερδίσει ο απερχόμενος πρωθυπουργός και αρχηγός του δεξιού Λικούντ, ο Μπενιαμίν Νετανιάχου.

"Σύμφωνα με τις ενδείξεις, η πλειονότητα των εδρών μπορεί να πάει στην εξτρεμιστική δεξιά που δεν θέλει την ειρήνη" με τους Παλαιστίνιους, προστίθεται στην ανακοίνωση, στην οποία υπενθυμίζονται οι δηλώσεις του Νετανιάχου που τάσσεται εναντίον οποιασδήποτε απομάκρυνσης των εβραϊκών οικισμών από τα Παλαιστινιακά Εδάφη σε περίπτωση επανεκλογής του.

Οι Άραβες αποτελούν περίπου το 20% του ισραηλινού πληθυσμού "και πρέπει να εκπροσωπούνται με βάση αυτό το ποσοστό", υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση. Οι εκπρόσωποί τους στη μελλοντική Κνεσέτ θα πρέπει "να αντιταχθούν σε οτιδήποτε αντιβαίνει στο διεθνές δίκαιο ή στις αρχές της δικαιοσύνης και της δημοκρατίας".

Πηγή: ΑΠΕ- ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα