Ισραήλ: Εκατοντάδες αστυνομικοί σε ετοιμότητα

Οι αρχές του Ισραήλ ολοκλήρωσαν το Μεγάλο Σάββατο τις προετοιμασίες για την αναμενόμενη άφιξη εκατοντάδων ακτιβιστών υπέρ της Παλαιστίνης την Κυριακή του Πάσχα, ενώ η πρωτοβουλία "Καλωσήλθατε την Παλαιστίνη 2012" κάλεσε τους διαδηλωτές στους οποίους απαγορεύτηκε να επιβιβαστούν σε πτήσεις προς το αεροδρόμιο Μπεν

Γκουριόν, κοντά στο Τελ Αβίβ, να αμφισβητήσουν τα σε βάρος τους μέτρα.

Ο εκπρόσωπος της αστυνομίας Μίκι Ρόζενφελντ είπε ότι περίπου 500 αστυνομικοί, ένστολοι και με πολιτικά, τοποθετήθηκαν στο αεροδρόμιο Μπεν Γκουριόν ενόψει της μαζικής άφιξης των ακτιβιστών, που θέλουν να αμφισβητήσουν την "πολιτική απομόνωσης της Δυτικής Όχθης που εφαρμόζει το Ισραήλ", ελέγχοντας όλα τα σημεία εισόδου και εξόδου.

Πριν από την άφιξή τους, οι αρχές του Ισραήλ έδωσαν καταλόγους με ονόματα ακτιβιστών στους οποίους απαγορεύουν την είσοδο, με την ελπίδα ότι δεν θα τους επιτραπεί να επιβιβασθούν στις πτήσεις με προορισμό το Τελ Αβίβ.

Αρκετές εταιρίες συμμορφώθηκαν με το αίτημα των ισραηλινών αρχών, οδηγώντας την πρωτοβουλία Καλωσήλθατε στην Παλαιστίνη να εκδώσει μια ανακοίνωση με την οποία ανέφερε πως οι απαιτήσεις τους βασίζονται σε "καταφανή ψεύδη και δυσφήμιση" των ακτιβιστών. "Είναι ουσιαστικό όσοι αντιμετώπισαν ακυρώσεις να αμφισβητήσουν τις αποφάσεις των αεροπορικών εταιριών και των κυβερνήσεών τους", ανέφερε.

Οι επιβάτες που βρίσκονται στις "μαύρες λίστες" του Ισραήλ επρόκειτο να συλληφθούν μετά την άφιξή τους και να οδηγηθούν σε κρατητήρια, να ανακριθούν και να απελαθούν με την επόμενη πτήση στη χώρα προέλευσής τους.

Θα τους παραδίδεται επίσης μια επιστολή στα αγγλικά που συνέταξε το γραφείο του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Η επιστολή, με ειρωνικό τόνο, ευχαριστεί τους ακτιβιστές που επέλεξαν "να καταστήσουν το Ισραήλ αντικείμενο των ανθρωπιστικών ανησυχιών τους", ενώ υπάρχουν "τόσες άλλες άξιες υποψήφιες" χώρες, όπως η Συρία, όπου "το καθεστώς επιδίδεται καθημερινά σε αγριότητες εναντίον του ίδιου του λαού με χιλιάδες νεκρούς", το Ιράν, όπου "το καθεστώς προβαίνει σε βάρβαρη καταστολή των διαφωνούντων" αλλά και η Λωρίδα της Γάζας, όπου κυβερνά η Χαμάς.

"Προτείνουμε να λύσετε πρώτα τα αληθινά προβλήματα στην περιφέρεια και κατόπιν να επιστρέψετε για να μοιραστείτε μαζί μας τις εμπειρίες σας. Σας ευχόμαστε μια ευχάριστη πτήση".

Σε μια αντίστοιχη προσπάθεια τον Ιούλιο της περυσινής χρονιάς, οι αρχές του Ισραήλ είχαν απελάσει πάνω από 120 ακτιβιστές που συνέλαβαν αμέσως μετά την άφιξή τους, όμως αρκετοί άλλοι κατάφεραν να αποφύγουν τη σύλληψη και να βγουν από το Μπεν Γκουριόν.

Ο υπουργός Δημόσιας Διπλωματίας και Διασποράς Γιούλι Έντελσταϊν δήλωσε ότι "είναι εξαιρετικά ατυχές το ότι αντιμετωπίζουμε αυτού του είδους την πρόκληση από εξτρεμιστές από διάφορες χώρες".
Η Λίχι Ρόθτσαϊλντ, μέλος της πρωτοβουλίας "Καλωσήλθατε στην Παλαιστίνη", είπε ότι δεκάδες ακτιβιστές ενημερώθηκαν από αεροπορικές εταιρίες πως τα εισιτήριά τους με προορισμό το Τελ Αβίβ ακυρ

Keywords
Τυχαία Θέματα