ΗΠΑ: Στη «μαύρη λίστα» ο ηγέτης των Πακιστανών Ταλιμπάν

Οι Ηνωμένες Πολιτείες συμπεριέλαβαν στη "μαύρη λίστα" των υπόπτων για τρομοκρατία τον μουλά Φαζλουλάχ, τον ηγέτη των Πακιστανών Ταλιμπάν που ανέλαβαν πρόσφατα την ευθύνη για την πολύνεκρη επίθεση σε σχολείο όπου φοιτούσαν παιδιά στρατιωτικών, στην Πεσάβαρ, ανακοίνωσε σήμερα το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Η απόφαση αυτή ελήφθη την ημέρα που έφτασε στο Πακιστάν για επίσημη επίσκεψη ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι.

Το Κίνημα των Ταλιμπάν του Πακιστάν (Τεχρίκ-ε-Ταλιμπάν Πακιστάν ή TTP) περιλαμβανόταν
από το 2010 στον κατάλογο των "ξένων τρομοκρατικών οργανώσεων" και η Ουάσινγκτον αποφάσισε να προσθέσει το όνομα του Φαζλουλάχ στην κατηγορία των "διεθνών τρομοκρατών".

Στο εξής απαγορεύεται σε κάθε Αμερικανό πολίτη να έχει συναλλαγές με τον Φαζλουλάχ ενώ παγώνουν και τα τυχόν περιουσιακά στοιχεία που διαθέτει ο μουλάς στις ΗΠΑ.

Το υπουργείο υπενθύμισε ότι το ΤΤΡ ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση που σημειώθηκε στις 16 Δεκεμβρίου στο σχολείο της Πεσάβαρ, όπου σκοτώθηκαν 150 άνθρωποι εκ των οποίων οι 134 ήταν μαθητές. Το TTP είναι η μεγαλύτερη ισλαμιστική, αντάρτικη οργάνωση της χώρας και ευθύνεται επίσης για την απόπειρα δολοφονίας της Μαλάλα Γιουσαφζάι, της έφηβης που μάχεται για το δικαίωμα των κοριτσιών στην εκπαίδευση και τιμήθηκε το 2014 με το Νόμπελ Ειρήνης. Η οργάνωση διατηρεί στενούς δεσμούς με την Αλ Κάιντα και έχει σκοτώσει χιλιάδες Πακιστανούς από το 2007, όταν κήρυξε "ιερό πόλεμο" εναντίον του Ισλαμαμπάντ λόγω της συμμαχίας του με την Ουάσινγκτον.

Μέχρι τον Νοέμβριο του 2013 ηγέτης των Πακιστανών Ταλιμπάν ήταν ο Χακιμουλάχ Μεχσούντ. Όταν ο τελευταίος σκοτώθηκε σε επίθεση μη επανδρωμένου αμερικανικού αεροσκάφους, τη θέση του πήρε ο μουλάς Φαζλουλάχ, ο αποκαλούμενος και "μουλάς Ραδιόφωνο" επειδή συνηθίζει να κηρύττει μέσα από τις συχνότητες τοπικών ραδιοσταθμών.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ- ΜΠΕ
Keywords
Τυχαία Θέματα