ΗΠΑ: Μέτρα κατά των ξένων που μάχονται με τους τζιχαντιστές

Συνεδρίαση κορυφής θα πραγματοποιηθεί στις 24 Σεπτεμβρίου στο πλαίσιο του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, με στόχο την αντιμετώπιση των ξένων τζιχαντιστών που δρουν στη Συρία και το Ιράκ, όπως ανακοίνωσε Αμερικανός αξιωματούχος.Η συνεδρίαση θα διεξαχθεί στη Νέα Υόρκη σε επίπεδο αρχηγών-κρατών και κυβερνήσεων, παράλληλα με την Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, όπου ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών θα εκφωνήσει ομιλία την

ίδια ημέρα.

Οι ΗΠΑ, που προεδρεύουν του Συμβουλίου Ασφαλείας τον Σεπτέμβριο, προτίθενται να προωθήσουν με την ευκαιρία αυτή απόφαση η οποία «θα θέσει το νομικό πλαίσιο» για την αντιμετώπιση των αλλοδαπών τζιχαντιστών, διευκρίνισε ο Αμερικανός αξιωματούχος.

Η απόφαση θα βασίζεται στο άρθρο 7 του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών που προβλέπει την επιβολή κυρώσεων σε περίπτωση μη τήρησης του κειμένου της απόφασης.

«Πρόκειται για την επιβολή νέων υποχρεώσεων για τα κράτη ώστε να λάβουν μέτρα» για να εμποδίσουν τους πολίτες τους να ταξιδεύουν για να ενταχθούν σε εξτρεμιστικές οργανώσεις όπως το Ισλαμικό κράτος ή το Μέτωπο Αλ Νόσρα, εξήγησε ο αξιωματούχος.

Ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Βρετανία και η Γαλλία, έχουν ήδη λάβει ή ανακοινώσει μέτρα στον τομέα αυτό. Ο κυριότερος φόβος είναι η προοπτική επαναπατρισμού των εκπαιδευμένων και πεπειραμένων πλέον στον πόλεμο τζιχαντιστών και η οργάνωση τρομοκρατικών επιθέσεων στις χώρες τους.

Η απόφαση έχει επίσης ως στόχο την ενίσχυση της διεθνούς συνεργασίας και την ανταλλαγή πληροφοριών μέσω της Ιντερπόλ, καθώς και την ενθάρρυνση καθιέρωσης πρακτικών ασφαλείας στον τομέα των αερομεταφορών.

Διπλωμάτης στο Συμβούλιο Ασφαλείας δήλωσε ότι η Ουάσιγκτον έχει διανείμει ήδη ένα σχέδιο απόφασης στα 14 άλλα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας και ότι οι διαπραγματεύσεις θα συνεχισθούν κατά τη διάρκεια αυτής της εβδομάδας.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, 12.000 ξένοι -στην πλειοψηφία τους προερχόμενοι από τη Μέση Ανατολή- έχουν ενταχθεί στο Ισλαμικό Κράτος και το Μέτωπο αλ-Νόσρα. Ανάμεσά τους περιλαμβάνονται 700 Γάλλοι, περισσότεροι από 500 Βρετανοί, 400 Γερμανοί και 300 Βέλγοι.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα