ΗΠΑ: Έκτακτη σύσκεψη για ΙΚ

Έκτακτη σύσκεψη με τη συμμετοχή της αμερικανικής στρατιωτικής ηγεσίας και των μελών του Συμβουλίου Εθν. Ασφαλείας συγκαλεί ο Μπαράκ Ομπάμα προκειμένου να επανεξετασθεί η (μέχρι τώρα διόλου ικανοποιητική) διεξαγωγή της εκστρατείας κατά του Ισλαμικού Κράτους στη Μέση Ανατολή, αλλά και η στάση της Τουρκίας, η οποία αρνείται να συμμετάσχει, όσο δεν τίθεται ως στόχος των επιχειρήσεων η αλλαγή καθεστώτος στη Δαμασκό. Την προοπτική αυτή στήριξε ρητά ο Γάλλος

πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ, μετά από τηλεφωνική επικοινωνία με τον Τούρκο ομόλογό του Ταγίπ Ερντογάν.

Εν τω μεταξύ, το αμερικανικό Πεντάγωνο απορρίπτει το σενάριο της δημιουργίας μιας ζώνης ασφαλείας στα σύνορα Συρίας-Τουρκίας, την οποία επιθυμεί η Άγκυρα, τονίζοντας ότι δεν είναι μία από τις στρατιωτικές επιλογές που εξετάζονται, αν και είναι ένα θέμα που βρίσκεται υπό συζήτηση με την Τουρκία.

Το συριακό παρατηρητήριο ανθρωπίνων δικαιωμάτων ανέφερε ότι οι μαχητές του Ισλαμικού Κράτους προέλασαν σήμερα στο Κομπάνι, παρά την αντίσταση των κουρδικών δυνάμεων. Παράλληλα ο διευθυντής του Παρατηρητηρίου πρόσθεσε ότι ενισχύσεις σε άνδρες και τεθωρακισμένα Χάμβι έφτασαν στους τζιχαντιστές που βρίσκονται στα πρόθυρα του Κομπάνι από τη Ράκα, στη βόρεια Συρία, που βρίσκεται υπό τον έλεγχο του ΙΚ.

Την ίδια ώρα, η προέλαση των τζιχαντιστών στο Κομπάνι, έχει προκαλέσει ανάφλεξη στο εσωτερικό της Τουρκίας. Η γειτονική χώρα μετρά από χθες 19 νεκρούς και δεκάδες τραυματίες από βίαιες συμπλοκές σε διάφορες πόλεις ανάμεσα σε Κούρδους διαδηλωτές (που καταγγέλλουν την αδράνεια της Άγκυρας) και τις δυνάμεις καταστολής, αλλά και ισλαμιστές παρακρατικούς της τουρκικής οργάνωσης Χιζμπουλλάχ.

Στρατιωτικές μονάδες αναπτύχθηκαν για πρώτη φορά από το πραξικόπημα του 1980 σε δρόμους της συνοικίας Εσενγιούρτ της Κωνσταντινούπολης, ενώ απαγόρευση κυκλοφορίας έχει επιβληθεί σε έξι νοτιοανατολικές επαρχίες.

Τα επεισόδια επεκτάθηκαν ακόμη και στη Γερμανία, καθώς περίπου Κούρδοι μετανάστες συγκρούσθηκαν με ισλαμιστές τσετσενικής καταγωγής με αποτέλεσμα να τραυματισθούν τουλάχιστον 23 άνθρωποι στο Αμβούργο και στο Τσέλε.

Keywords
Τυχαία Θέματα